VAAK HEBBEN WE het gevoel dat het leven aan ons voorbijtrekt zonder dat we er invloed op kunnen uitoefenen.

De volgende tips helpen om je meer bewust te maken van de keuzes die je hebt, waardoor je meer grip krijgt op alles wat er in je leven gebeurt.

5. Laat niet over je heenlopen

Je kunt jaren besteden aan het pleasen van anderen en jezelf wegcijferen omdat je denkt dat het cool is om de Moeder Theresa van je vriendenkring uit te hangen. Dit gaat echter beslist geen leuk leven opleveren omdat iedereen dwars door zo’n houding heenkijkt. Bovendien hol je jezelf uit en in die hoedanigheid kun je niet van echte waarde voor anderen zijn. Wees dus niet langer die behulpzame deurmat waar iedereen z’n voeten aan afveegt, maar sta op en investeer alleen in relaties die jou ook iets opleveren, zoals oprechte waardering en oprechte liefde.

6. Houd anderen verantwoordelijk

Als je het gevoel hebt dat je respectloos behandeld wordt, spreek de betreffende persoon er dan op aan in plaats van huilend je beste vriendin te bellen en een potje te klagen. Als mensen over je grenzen heen gaan, dan zijn zij de enigen die dat moeten weten. Maak hen duidelijk waar jouw grenzen liggen, en vertrouw erop dat zij zich voortaan aan jouw spelregels houden.

7. Verlies je niet in “had-ik-maar…”

Soms lopen de dingen niet zoals je had gewild. Het heeft geen zin om daar lang over na te piekeren, omdat je het verleden nu eenmaal niet kunt veranderen. Kijk nuchter naar wat die mislukking je heeft geleerd, en neem die kennis mee naar het nu. Zo voorkom je dat je opnieuw dezelfde fout maakt.

8. Zoek een gelijkwaardige partner

Wil je meer grip op je leven krijgen, zadel jezelf dan niet op met een partner die jou alleen maar wil redden, verzorgen of entertainen. Neem je voor om een partner te vinden die jou begrijpt, accepteert en respecteert zonder zichzelf te verloochenen. Verliefd-zijn hoort erbij, maar een duurzame relatie bouw je op door samen aan een doel te werken waar jullie beider harten sneller van kloppen.

Succes!
Marisa

Lees meer in deel 3.