VAAK HEBBEN WE het gevoel dat het leven aan ons voorbijtrekt zonder dat we er invloed op kunnen uitoefenen.

De volgende tips helpen om je meer bewust te maken van de keuzes die je hebt, waardoor je meer grip krijgt op alles wat er in je leven gebeurt.

1. Creëer een leven dat vervulling schenkt

De meeste van ons spenderen hun leven aan het managen van omstandigheden in plaats van bewust naar hun droomleven toewerken. En zo lijkt het normaal om je hele leven in een dom baantje te blijven hangen. Maar dat is het niet. Je leeft maar één keer. Zorg dat je er alles uithaalt wat erin zit. Verlies je niet in slappe smoesjes zoals ‘er moet toch brood op de plank komen dus moet ik wel die baan aanhouden’. Dat is je ego die je graag in je comfort zone houdt, zelfs als ’t je allang geen voldoening meer schenkt. Droom vrij over je ideale leven en maak dan een plan om elke dag een stap richting dat leven te zetten. Die advocate die een kledingzaak begon, is het ook gelukt. Die ICT-er die nu anderen coacht, is het ook gelukt. Het lukt jou ook. Je moet er alleen wel wat voor doen.

2. Kom in actie

Wil je je leven weer in eigen hand krijgen, dan moet je uit je luie stoel komen en niet bang zijn om je neus te stoten. Mensen die ervoor gaan, zijn pro-actief en lopen liever het risico om ‘nee’ te horen dan dat ze aan de zijlijn blijven zitten in de hoop dat een ander hun het leven zal brengen waarnaar ze zo verlangen. Ze snappen dat ze zelf de handen uit de mouwen moeten steken en zetten elke dag een stap om hun droomleven te verwezenlijken.

3. Accepteer jezelf zoals je bent

Natuurlijk hebben anderen betere diploma’s en zien jongere mensen er strakker uit. Maar dit besef helpt je niets en zal je alleen maar verlammen als je je erdoor laat domineren. Jij bent wie je bent, met alles wat jij te bieden hebt. Haal jezelf niet naar beneden, want dat gaat je niet helpen om sterk en onafhankelijk te zijn. Heb vrede met jouw kwaliteiten, en richt je dan op de belangrijke zaken in het leven: namelijk de dingen doen die jij waardevol vindt en je voldoening schenken.

4. Blijf realistisch

We zijn geneigd om veranderingen met scepsis te bekijken en met allerlei mitsen en maren te komen nog voordat we ook maar iets ondernomen hebben. ‘Als ik verhuis naar het dorp van mijn dromen, dan kan ik daar natuurlijk nooit een leuke baan vinden.’ Dit is een onrealistische gedachte die overkomt als een zeer nuchtere observatie. Want een droombaan vind je niet dankzij omstandigheden op een bepaalde plek in de wereld, maar dankzij jouw eigen houding. Is die houding negatief en afwachtend… dan kun je – waar dan ook – naar die leuke baan fluiten. Laat je niet op de kop zitten door je ego, maar ga voortvarend te werk en dwing dat droomleven bewust en met volle overgave af.

Succes!
Marisa

Lees meer in deel 2.

Download geheel vrijblijvend mijn gratis e-boek waarin je leert hoe je je leven weer onder controle krijgt.


Grip op je leven kwijt? Mindfulness kan helpen