In de afgelopen dagen heb ik veel berichten van klanten en niet-klanten ontvangen over Corona en hoe je je angst rondom dit nieuwe fenomeen kunt beperken. In deze post ga ik in op de achtergronden van deze angst en geef ik je een aantal praktische mindfulness-oefeningen om je angst de baas te worden, waardoor je weer een stuk beter in je vel zult zitten.

Ik zal heel eerlijk zijn: ik ben ook bang. Bang om dierbaren te verliezen. Bang om mijn inkomen te zien opdrogen. Bang om mijn huis te moeten verkopen en mijn fijne leven zoals ik het nu ken op te moeten geven. Bang dat er voedseltekorten zullen ontstaan en het ikke-ikke-ikke zal worden, zoals we dat in de supermarkten zien gebeuren.

Ja, die eerste reacties zijn naar… angstig… bekrompen…

Desondanks maken ze perfect sense aan de schaduwkant van ons mens-zijn waar het ego de scepter zwaait en eigenbelang op de troon zit.

Angst is een machtig gevoel. Het kan ons volkomen overheersen. Verlammen. En het slechtste in ons naar boven halen.

Zet je intelligentie aan het werk

Gelukkig hebben we niet alleen instincten en gevoelens en emoties, maar beschikken we ook over intellect.

En mindfulness helpt ons dit geavanceerde denkvermogen te gebruiken om weerstand aan primitieve instincten te bieden die ons in deze samenleving niet van dienst zijn. Zoals de blinde angst voor tekorten, waardoor we instinctief gaan hamsteren om een vals gevoel van veiligheid te creëren.

Deze 3 mindfulness-oefeningen helpen je om stap-voor-stap door angst heen te werken en weer snel tot jezelf te komen.

1. Niet blind reageren op instinctieve impulsen

Zodra je paniek of angst voelt opkomen, zet je jezelf even helemaal stil. Je gaat niet schreeuwen, wild over de vloer rollen, je haar uit je hoofd trekken. En je gaat zeker niet 10 pakken toiletpapier kopen 😉 Nee, je bent je bewust van die golf van angst die door je hele wezen beukt… en je doet even he-le-maal niets.

2. Accepteer wat je voelt

Je geeft jezelf een time-out om met je volle bewustzijn de stand van zaken op te maken: Wat gebeurt er nu? Ik voel paniek. Ik voel angst. Help! In plaats van direct te reageren, adem je diep in en laat je dit nare gevoel gewoon toe. Je laat het er helemaal zijn. Het voelt onnatuurlijk, maar het is de beste manier om uit instant oordelen en reageren te stappen. Je zegt tegen jezelf: Dit is nu zoals het is. Ik voel angst, en ik voel dat het niet prettig is. Maar op dit moment mag het er helemaal zijn.

3. Zet je denkvermogen in

Door de time-out en de acceptatie voel je je nu iets rustiger en helderder. Je bent niet blind meegegaan in je angst, en nu kun je zien dat je angst slechts ingegeven wordt door het ego, die zeurstem in je hoofd die je altijd van alles wijs probeert te maken. Nu, dankzij je time-out, kun je zien dat je ego bang is, en je aanzet tot instant reageren (Hier met die toiletrollen ouwe man, deze zijn van mij!) wat nooit een goed idee is omdat het keihard over anderen heen walst en het je tot acties dwingt waar je later spijt van krijgt.

Train jezelf om nuchter na te denken

Door direct op de rem te trappen zodra je angst of paniek voelt opkomen, geef je jezelf tijd om even nuchter na te denken en tot jezelf te komen, in plaats van erdoor overrompeld te worden. De time-out geeft je een paar seconden speling… waarin je het nare gevoel bewust kunt ervaren, accepteren, en analyseren — zodat je met je volle verstand kunt bepalen wat je volgende stap zal zijn.

Hoe vaker je mindfulness toepast, hoe beter je jezelf traint om weg te stappen van overweldigende gevoelens en nuchter na te denken, waarna je al snel kunt zien dat het ego altijd hetzelfde pad afloopt. Misschien kom ik tekort, en dan ga ik eraan! Waarna je lichaam direct stress-hormoon vrijgeeft en je hartkloppingen krijgt, en oppervlakkig gaat ademen, en het zweet in je handpalmen parelt.

Voorkom paniek en onnodig drama

Omdat je met mindfulness leert dat alle instinctieve gevoelens ontstaan door ego-gedreven gedachten (straks heb ik geen toiletpapier meer, straks heb ik niets meer te eten, straks ga ik eraan, nee!) hoef je niet langer willoos op deze vaak onbewuste gedachten te reageren, en kun je gevoelens van angst en paniek voorkomen.

Met mindfulness ben jij de meester van wat er in je hoofd en in je lichaam gebeurt, en niet de slaaf.

Een leuker mens voor jezelf… en anderen

Ik ben zelf wild van mindfulness omdat het mij bevrijd heeft uit al die instant gevoelens die m’n hele leven beheersten, waardoor ik nooit nuchter na kon denken, altijd angstig en paniekerig reageerde en zo mijn emotionele en fysieke gezondheid stevig ondermijnde.

Met mindfulness zorg je niet alleen beter voor jezelf omdat je schadelijke stress-pieken voorkomt. Je bent ook een leuker mens voor alle mensen (en huisdieren) in je directe omgeving, omdat je niet meer van elk ditje en datje uit je ster gaat maar nuchter blijft en dan een weloverwogen beslissing neemt om in te grijpen… of misschien juist helemaal niets te doen.

Blijf volledig in control van je gevoelens en emoties

Niemand houdt van drama-queens die het laatste pak toiletpapier voor je neus weggraaien… maar iedereen houdt van mensen die even nuchter nadenken en dan rustig beslissen welke volgende stap niet alleen voor henzelf maar ook anderen nut kan hebben.

In tijden van ongekende, wereldwijde onzekerheid en dreigende massa-hysterie is mindfulness het allerbeste wat je jezelf kunt geven. Want het zorgt dat je niet in onnodig drama verzeild raakt, maar daarentegen nuchter kunt nadenken en volledig in control van je gevoelens en emoties blijft.

Keep safe,
Marisa