ÉÉN VAN DE MEEST KRACHTIGE LESSEN die mindfulness ons leert is dat alles waar we op focussen, zal toenemen. Niet voor niets biedt mindfulness oefeningen die aandacht trainen.

Aandacht is het sleutelwoord, want aandacht zorgt voor toename en groei.

Geef je aandacht aan je planten door ze regelmatig van water, licht en lucht te voorzien, dan groeien je planten.

Geef je aandacht aan je geldzaken door goed op te letten wat je inkomsten en je uitgaven zijn, dan word je steeds beter in het managen van je geld. Hierdoor is de kans groot dat het zal toenemen, omdat je bijvoorbeeld zuiniger leeft of omdat je inziet hoe je meer kunt verdienen.

Geef je aandacht aan je kinderen door te luisteren, te praten, aan te moedigen en grenzen te stellen, dan zullen ze tot evenwichtige volwassenen opgroeien.

Geef je aandacht aan alles waar je dankbaar voor bent (het liefst elke dag door het op te schrijven in je dank-dagboek), dan ontdek je steeds meer dingen waar je dankbaar voor bent en zo verrijk je je leven met positieve energie.

Geef je oprechte aandacht aan anderen – let wel: zonder er iets voor terug te eisen – dan zul je al snel merken dat anderen ook oprechte aandacht aan jou gaan geven. Wat weer gezonde, warme en hartelijke relaties oplevert.

En zo groeit en bloeit alles waar we aandacht voor hebben. Helemaal te gek, toch?!


Er zit helaas een addertje onder het gras.

Als we aandacht geven aan negatieve zaken, dan nemen de negatieve zaken net zo hard toe.

De media zijn hier meesters in.

  • De crisis krijgt onnoemelijk veel aandacht. Waardoor we massaal het vertrouwen in de economie verloren zijn en zo – ongewild – de crisis in stand houden.
  • Geweldsincidenten krijgen veel aandacht. Waardoor we ons allemaal steeds banger gedragen en zo geweld in de kaart spelen, met als gevolg dat het toeneemt. Daders zoeken immers altijd bange slachtoffers uit, maar lopen met een grote boog om niet-bange mensen heen. Ook geldt dat als we zelf bang zijn, we niet durven in te grijpen om potentieel geweld in de kiem te smoren als er een opstootje dreigt.
  • De graai-cultuur krijgt heel veel aandacht, waardoor we misschien zelf ook wel eens iets van de verzekering terug-claimen waar we eigenlijk geen recht op hebben, een declaratie indienen die feitelijk niet klopt of de belasting hier en daar lafjes ontduiken. We maken onszelf wijs dat we dat best mogen, omdat de ‘hoge heren’ in Den Haag toch ook van ons jatten. En zo werken we zelf mee aan de graaicultuur die we zo verfoeien, waardoor deze in alle lagen van de bevolking toeneemt.

Aandacht heeft dus altijd effect, en daarom is het zo belangrijk dat we er voorzichtig en bewust mee omgaan. Richt je je op positieve dingen? Dan krijg je positiviteit terug. Richt je je op negatieve dingen? Dan krijg je negativiteit terug.

Ga zelf eens na waar je veel negatieve aandacht aan besteedt:

  • Geef je veel aandacht aan slecht weer? Als het regent, klaag je dan tegen anderen dat het zo vaak regent en hoe erg je ervan baalt?

Door te focussen op slecht weer, groeit het idee in je hoofd dat het altijd slecht weer is. Hierdoor ga je nog meer klagen en zorg je er zelf voor dat je opvatting dat het hier altijd regent, nog meer kan groeien.

  • Geef je veel aandacht aan negatieve, sensationele berichten in de media? Neem je deze verhalen vervolgens mee naar je werk of je vrienden om er gezellig met hen over verder te klagen?

Door te focussen op leed en onrecht, hier en in de rest van de wereld, voed je het idee dat mensen slecht en onbetrouwbaar zijn. Het gevolg is dat je overal om je heen slechte en onbetrouwbare mensen gaat zien, waardoor je je opvatting (en je teleurstelling) nog meer versterkt.

  • Geef je veel aandacht aan ziekte en pijn? Lees je veel over ‘gezondheid’ (ziekte dus) en ben je dag in dag uit bezig met je eigen pijntjes en lichamelijke ongemakken? Kom je vaak bij de dokter en specialisten? Praat je er ook eindeloos met anderen over omdat je het nergens anders meer over kunt hebben?

Door te focussen op pijn of ziekte, werk je onbewust mee aan het toenemen van pijn en lichamelijke ongemakken. Want elke keer als je klaagt over je pijn, voed je je lichaam en geest met negativiteit, waardoor je je gezondheid ondermijnt en doet verzwakken. Bovendien: je maakt niet alleen jezelf zieker, maar ook je omgeving die je elke keer opnieuw met een lading negativiteit opzadelt.

  • Geef je veel aandacht aan roddelen over anderen?

Het lijkt zo gezellig, met koffie en koekjes op tafel en dan lekker al de onbegrijpelijke beslissingen van je vrienden afgaan, of de slechte prestaties van je collega’s. Maar roddelen is negatief gedrag waar werkelijk niemand iets mee opschiet. Deze vorm van negativiteit vervuilt niet alleen je geest, maar ook je geweten.

Mindfulness oefeningen die je helpen je aandacht voor negativiteit af te leren

Bedenk aan welke kwesties jij veel negatieve aandacht besteedt. Vaak doe je het onbewust, en de eerste stap is om je bewust te worden van negatieve aandacht.

Ik geef je hier een paar mindfulness oefeningen die negatieve aandacht ombuigen in positieve aandacht.

Je merkt dat je vaak op slecht weer focust? Houdt dan een week lang op de kalender bij wanneer het droog is en wanneer de zon schijnt. Hiermee werk je je ‘slecht-weer-obsessie’ bewust tegen. Je focust nu alleen nog maar op redelijk tot goed weer, waardoor het je binnen no-time zal opvallen hoe vaak het redelijk tot mooi weer is.

Je focust op negatief, sensationeel nieuws? Lees een week lang geen krant en kijk geen TV-journaal. In plaats daarvan lees je magazines met positieve artikelen zoals MaatschapWij, WoMagazine, Flow en ZiN. Ook zoek je op TV naar positieve programma’s, zoals mooie documentaires waar je wat van kunt leren. Vervolgens kun je het daar over hebben met je collega’s en vrienden, waardoor je nu eens leuke, interessante verhalen kunt vertellen in plaats van geklaag over alles wat er mis is in de wereld.

Je focust op ziekte en pijn? Onthoud je een week lang van alle zinloze medische informatie, zowel op TV als in kranten en magazines, omdat die negatieve focus je gezondheid alleen maar zwakker maakt in plaats van sterker. Ook geef je jezelf een week lang een verbod om over je ziekte of pijn te praten. Zoek in die week bezigheden die je afleiden van je lichamelijke kwaaltjes. Koop een museumkaart en ga naar een museum; geef je op voor een gezellige bustocht naar de Zaansche Schans; zoek een hobby waar je helemaal in op kunt gaan; ga een handje helpen in het dierenasiel, de peuterspeelzaal of de bejaardensoos.

Je focust op roddelen over anderen? Praat dan een week lang niet over anderen op een negatieve manier. Je mag gerust over anderen praten, maar alleen als het positief is. Dwing je brein te zoeken naar wat anderen goed doen, waar ze goed in zijn, waarmee ze je geholpen hebben. Beginnen je collega’s of je vrienden te roddelen, grijp dan in door iets positiefs te zeggen, start een heel ander onderwerp of loop weg. Verdiep je eens in degene over wie je vaak roddelt en knoop een gesprek aan. Misschien is die persoon leuker en interessanter dan je denkt.

Voor al deze voorbeelden geldt, dat zodra je geen energie meer in dat vuurtje blaast, het vanzelf uitdooft.

Het afleren van negatieve aandacht is niet alleen goed voor je lichaam en je geest, maar ook je omgeving die – zonder dat jij je daarvan bewust bent – gebukt gaat onder jouw negatieve focus.

De beste manier is door je denken te observeren en zo negatieve aandacht te onderkennen. Vervolgens kun je de aandacht voor negativiteit vervangen door aandacht voor positiviteit: voor mooie initiatieven en ontwikkelingen. Zonder negatieve aandacht ontstaat er namelijk een leegte, die je bewust moet opvullen met een positieve tegenhanger. Zorg je niet voor een alternatief, dan glijd je onherroepelijk terug in negatieve aandacht omdat je daar nu eenmaal in getraind bent. Kies voor mindfulness oefeningen die je negativiteit binnen de perken houden, en probeer het een week uit. Je zult zien dat je al na een week een stuk positiever in het leven staat!

Succes!
Marisa ×

Gratis mindfulness e-boek voor jou — Download nu
Als je stress beu bent en meer kleur en plezier in je leven wilt hebben... lees dan hoe dat makkelijk te doen is.