Het lijkt wel of steeds meer mensen te kampen hebben met een burn-out. Daar komt bij dat burn-outs ook op steeds jongere leeftijd voorkomen. Dertigers en zelfs twintigers kunnen er al mee te maken krijgen, door te hoge verwachtingen die anderen aan ons stellen, en die we soms ook onszelf opleggen. Constant alle ballen in de lucht houden lukt dan op een gegeven moment niet meer.

Wat doe je als je een burn-out hebt?

Als je burn-out klachten hebt dan is het zaak om hierover zo snel mogelijk te overleggen met je leidinggevende op het werk of de decaan op je opleiding. Door snel maatregelen te nemen kan soms worden voorkomen dat je echt in een diepe depressie belandt. Dingen als sporten, mindfulness training of soms alleen maar het dagelijks maken van een lange wandeling kunnen al veel helpen. En uiteraard moet de oorzaak worden achterhaald van je burn-out. Het heeft geen zin om je voor drie weken ziek te melden en vervolgens weer door te gaan waar je was gebleven op de dag dat je ziek thuis kwam te zitten. Hier moet je werkgever of je opleiding dan natuurlijk ook aan mee willen werken.

Sporten kan helpen

Het kan zeker helpen om naar de sportschool te gaan als je je mentaal niet fit voelt. Sporten kan helpen om je malende gedachten stop te zetten en je puur op je lichaam te focussen. Je hoeft helemaal niet fanatiek te gaan trainen inclusief het gebruik van sportvoeding. Je hoeft immers geen prestatie te leveren, je hoeft alleen maar te zorgen voor ontspanning. Rustig fietsen op de hometrainer of wandelen op de loopband kunnen al heel heilzaam zijn. Ook krachttraining kan helpen. Als je je lichamelijk fit voelt kan dit helpen tegen de chronische vermoeidheid die vaak gepaard gaat met een burn-out. Zorg ervoor dat je elke dag je bed uit komt en een doel hebt voor die dag. Dat kan de sportschool zijn, maar ook het opruimen van je kledingkast, of de ramen zemen omdat het die dag mooi weer wordt.

Gedoseerd weer aan de slag

Sommige werkgevers hebben de neiging om een medewerker die thuis zit met een burn-out zo snel mogelijk weer ‘aan boord’ te krijgen. Maar realiseer je dat herstellen van een burn-out meer vraagt dan twee keer per week naar de sportschool met een proteïne shake of drie gesprekken met een psycholoog. Als je te snel weer aan de slag gaat dan loop je het risico dat je opnieuw instort en dat de klachten deze keer veel erger zijn dan daarvoor. Een verstandige werkgever weet dat en geeft je de tijd om goed te herstellen. Als de oorzaak van de burn-out met je werk of opleiding te maken heeft dan is het belangrijk om te kijken of er aanpassingen kunnen worden gemaakt om herhaling van je klachten te voorkomen. Wanneer je weer met plezier naar werk of school gaat is de kans op problemen immers een stuk kleiner.