Groenten vormen een gezond onderdeel van ons eetpatroon, en elke groente heeft z'n eigen voordelen. Toch lijken onderzoekers het erover eens te zijn dat de beste groenten groen van kleur zijn. Ik het het voor je uitgezocht en zet de gezondste groene groenten voor je op een rijtje.

Wat maakt groene groenten groen?

Groene groenten bevatten veel chlorofyl ofwel bladgroen. Dit bladpigment geeft de groenten niet alleen hun groene kleur, maar zorgt er ook voor dat planten zonlicht kunnen omzetten in energie via het proces van fotosynthese. Bladgroen geeft het groene planten diverse belangrijke gezondheidsvoordelen.

Wat maakt bladgroen zo gezond?

Bladgroen is zo gezond omdat het...

  • een krachtige antioxidant is
  • de vorming van ongunstige bacteriën tegengaat
  • goed is om op gewicht te blijven
  • je lichaam van giffen ontdoet
  • hersen-gezondheid bevordert

Allereerst is bladgroen een krachtige antioxidant. Dat betekent dat het zorgt voor een gezonde hoeveelheid vrije radicalen in ons lijf. Een overdaad aan vrije radicalen kan namelijk de cellen beschadigen. Op deze manier draagt de stof bij aan de gezondheid van onze cellen.

Bladgroen vertraagt eveneens de snelheid waarop ongunstige bacteriën zich vermenigvuldigen. Dit helpt bijvoorbeeld bij de wondgenezing.

Bladgroen is eveneens goed voor je gewicht. Zo zijn er aanwijzingen dat chlorofyl de trek in snoep en chips kan helpen verminderen. Dat zagen de onderzoekers tenminste gebeuren toen vrouwen met overgewicht meer chlorofyl binnenkregen.

Zoals je wellicht weet, bevatten snoep en chips heel wat calorieën en koolhydraten. Niet al te best voor je gewicht dus. Bladgroen helpt om minder van deze ongezonde voedingsmiddelen binnen te krijgen, waardoor je lichaam eveneens minder wordt belast. Daar komt bij dat bladgroen het ontgiftende vermogen van je lichaam ondersteunt.

Uit onderzoek blijkt dat bladgroen een positief effect heeft op de hersenen, vooral op latere leeftijd. De onderzoekers zagen dat mensen die dagelijks ten minste één portie groene groenten aten, een beter denkvermogen en geheugen hadden dan mensen die dit niet deden.

4 groene groenten die je beslist in je dieet wilt opnemen

Bekende groene groenten zijn broccoli, spinazie en boerenkool. Vergeet ook andere groenten met een groene kleur niet. Dit zijn vier groenten die niet in je eetpatroon zouden mogen ontbreken:

Asperges

Asperges zijn caloriearm en erg voedzaam. Dat is precies wat je wil als je op je gewicht wil letten. Ook helpt de groente om overtollig vocht uit te scheiden. De groente is namelijk een natuurlijke vochtafdrijver.

Asperges zijn rijk aan folaat (natuurlijk foliumzuur) en vitamine K. Dit maakt de groente erg goed voor onze botten. Deze voedingsstoffen helpen namelijk mee bij de opname van calcium.

Artisjok

Artisjok is een delicatesse en bijzonder gezond. Net zoals de beste magnesiumtabletten bevat deze groente veel magnesium in een goed opneembare vorm. Dit mineraal ondersteunt ons energieniveau en is goed voor de spieren en botten.

Magnesium is eveneens gunstig voor de weerstand en draagt bij aan het geheugen. Alle reden dus om vaker artisjok op het menu te zetten.

Waterkers

Ken je waterkers al? Deze groene groente is werkelijk een powerhouse wat voedingsstoffen betreft. Het zou zelfs de meest voedzame groente ter wereld zijn. Waterkers bevat eiwitten, vezels en vrijwel alle vitamines en mineralen.

Voor vitamine A en K zijn in grote hoeveelheden in waterkers te vinden. De eerste is een krachtige antioxidant die de cellen beschermt en de weerstand ondersteunt. Vitamine K draagt bij aan de opname van calcium en de wondgenezing.

Ook vitamine C is in behoorlijk grote hoeveelheden in waterkers te vinden. Het plantje is eveneens een bron van calcium, kalium en magnesium. Dit zijn allemaal mineralen die helpen om een teveel aan natrium uit te scheiden. Dit is goed voor de vochtbalans en de bloeddruk.

Raapstelen

Raapstelen zijn net als waterkers rijk aan vitamine K en ze leveren daarnaast een goede hoeveelheid vitamine A. Ook vitamine E vind je in interessante hoeveelheden in deze groente, net als folaat (natuurlijk foliumzuur).

Daarnaast levert deze groente stoffen die ontstekingsremmend werken en die een gezondmakende effect hebben op de cellen in ons lijf. Net als de andere drie een bijzonder gezonde groente dus.

Je kunt raapstelen zowel rauw als gekookt eten. Bijvoorbeeld als beleg, in een salade of stamppot. Ze zijn jaarrond verkrijgbaar, dus doe er je voordeel mee!

Bronnen
Morris, M.C. et al. (2018). Nutrients and bioactives in green leafy vegetables and cognitive decline: Prospective study. Neurology, 90(3), e214-e222.

Stenblom, E-L. et al. (2013). Supplementation by thylakoids to a high carbohydrate meal decreases feelings of hunger, elevates CCK levels and prevents postprandial hypoglycaemia in overweight women. Appetite, 68, 118-23.

Martins, T. et al. (2023). Enhancing Health Benefits through Chlorophylls and Chlorophyll-Rich Agro-Food: A Comprehensive Review. Molecules, 28(14), 5344.