Er zijn zeven houdingen die de beoefening van mindfulness niet alleen verdiepen, naar die ons hele bestaan naar een hoger niveau tillen:

  • Acceptatie
  • Loslaten
  • Niet-oordelen
  • Niet-streven
  • Geduld
  • Opnieuw beginnen
  • Vertrouwen

In de loop der jaren heb ik er zelf drie houdingen aan toegevoegd:

  • Integriteit
  • Bescheidenheid
  • Medeleven

Integriteit betekent dat je doet wat je zegt; dat je niet liegt; dat je ook geen zogenaamd onschuldige smoesjes verkoopt; dat je niet over anderen kletst; dat je te vertrouwen bent. Integriteit betekent dat je je aan je woord houdt, hoe moeilijk dat misschien ook is. Het betekent ook dat je niet pakt wat niet van jou is, al is het privé-copietjes maken op je werk.

Deze week las ik een mooi verhaal in een boek van Joel Osteen over het belang van integriteit:

Een miljonair zag dat zijn vriend, die aannemer was, het financieel moeilijk had. Hij besloot zijn vriend te helpen, en gaf hem de opdracht op een huis voor hem te bouwen voor 300.000 euro. De aannemer was super-blij met deze kans en ging meteen aan de slag. Maar al bij het bestellen van het beton voor de fundering dacht hij: ‘Wat als ik nu dat goedkopere beton neem? Dan verdien ik, bovenop mijn vergoeding, zomaar 500 euro extra.’ Toen het goedkopere beton arriveerde, gaf hij zijn werknemers de opdracht om het ook nog eens te verdunnen, zodat er minder nodig was en hij nog iets meer zou overhouden. Hij bestelde niet de beste kwaliteit bakstenen, maar een goedkopere versie zodat hij 1200 euro verdiende. Hij bestelde goedkopere buizen, goedkopere dakpannen, goedkopere bekabeling, goedkopere ramen, goedkopere gipsplaten en goedkoper sanitair en stak op elk materiaal het verschil in eigen zak. Toen het huis eenmaal af was, wreef hij zich blij in zijn handen. Zijn vriend de miljonair kwam kijken en wist niet wat hij zag: het huis zag er schitterend uit! Alleen de aannemer wist dat het aan alle kanten rammelde, maar dat gaf niet: hij had een forse extra winst gepakt en kon zijn geluk niet op. De miljonair was intens tevreden met het resultaat. Nadat ze samen door het huis hadden gelopen, draaide de miljonair zich naar zijn vriend toe en zei: ‘Je hebt geweldig werk geleverd en ik vind dat dat beloond moet worden. Omdat ik al meerdere huizen bezit, schenk ik je dit huis. Je krijgt het als blijk van mijn dankbaarheid.’

Je kunt je misschien wel voorstellen hoe dit verhaal afloopt. De aannemer verschoot van kleur en kon natuurlijk niet anders dan dit waanzinnige cadeau accepteren. Maar toen hij enkele maanden in het huis woonde, begaf de riolering het. De wanden vertoonden scheuren omdat de fundering niet stevig genoeg was. Na een flinke regenbouw begonnen zowel het dak als de ramen te lekken. En na een jaar moest de bekabeling vervangen worden.

Wat een zak van een aannemer, he? Toch heb ik nieuws voor je. Want in elk van ons schuilt zo’n aannemer die achter sneue voordeeltjes aan jaagt.

Onze innerlijke aannemer heet ego. En allemaal worden we wel eens in de verleiding gebracht om meer naar de goedkope praatjes van ons ego te luisteren dan naar de waarden in ons wijze hart.

In ons hart weten we natuurlijk wel dat we de kantjes er niet vanaf moeten lopen, dat we niet moeten liegen, dat we de belasting niet moeten ontduiken. Maar dan fluistert ons innerlijke aannemertje: ‘Denk nou even nuchter na joh, er zijn al genoeg mensen die hun werk wel netjes doen en die belasting betalen. Ik smeer die gammele muren gewoon keurig netjes af en dan is er helemaal niemand die er iets van merkt.’

En ja, misschien is er inderdaad niemand in de buitenwereld die ons bedrog ziet. Maar ons hart doorziet het wel.

Wie ben ik? Twee slimme stappen om ’n antwoord te vinden op deze moeilijke vraag – Growing Mindfulness
De vraag: wie ben ik? vraag je jezelf niet als je lekker in je vel zit en alles in je leven op rolletjes loopt. Integendeel, een persoonlijke crisis zoals

Ons ego denkt dat het slim bezig is door hier wat te jatten en daar wat te liegen. Maar terwijl het zich rijk zit te rekenen, brengt het onherstelbare schade toe… aan ons eigen huis. Het gevolg is dat we uiteindelijk zelf met de gebakken peren zitten, net als die aannemer.

Het leven is ingericht op balans. Wat wij zelf uit balans brengen, dat zal ons ook uit balans brengen.

Want omdat we zelf niet helemaal te vertrouwen zijn, vertrouwen we anderen ook niet, wat ons achterdochtig en cynisch maakt.

Omdat we ons niet aan ons woord houden, lopen we telkens tegen mensen aan die zich ook niet aan hun woord houden.

Omdat we zelf wel eens iets achterover drukken (door te jatten op het werk of belasting te ontduiken) wordt er van ons ook regelmatig iets afgepakt: een kras op onze mooie auto of een verkeerde investering waardoor we ons geld kwijt zijn.

Doe mindfulness vandaag

Train jezelf om veel beter te luisteren naar de waarden en normen in je hart, en laat dat zogenaamd slimme aannemertje in je hoofd (die in feite heel erg dom is) lekker kletsen.

In plaats dat je die pen van je werk in je tas stopt, koop je een pen in de winkel.

In plaats dat je je hotelkamer als een puinhoop achterlaat ‘omdat je er toch voor betaald hebt’, laat je alles netjes achter.

In plaats dat je naar de winkel rent in je joggingbroek, kleed je je even netjes aan uit respect voor jezelf en voor anderen.

In plaats dat je je vriendin een rotsmoes verkoopt waarom je niet teruggebeld hebt, vertel je haar je waarheid, of ze het nu leuk vindt of niet. Beter de waarheid vertellen, dan jezelf (en haar) tekort doen door te liegen.

In plaats van over die onzekere collega te roddelen met anderen, breng je positieve energie in door over de dingen waar je dankbaar voor bent te vertellen of over je persoonlijke successen — zonder op te scheppen welteverstaan.

Integriteit maakt het leven een stuk makkelijker, overzichtelijker, positiever en ontspannen. Je hoeft immers niet meer te wikken en te wegen, maar je doet wat je hart je ingeeft. Je hoeft geen schimmige dingen meer te doen, maar je doet alleen dingen die het daglicht kunnen verdragen. Je hoeft niet meer te liegen, maar je kunt gewoon je waarheid spreken.

Breng zingeving in je leven met dit 7-dagen-stappenplan
Op zoek naar zingeving? Het lijkt niet makkelijk om zingeving te vinden in het leven, maar mindfulness expert Marisa heeft een simpel stappenplan voor je.

Integriteit is een waar wondermiddel. Probeer het maar eens uit, vooral in die kleine, onopvallende situaties in het dagelijks leven. Je zult versteld staan van de resultaten!

Succes!
Marisa