Eiwitten zijn de bouwstenen van het leven. Ze spelen een cruciale rol in bijna alle biologische processen en zijn essentieel voor de groei en het herstel van weefsels. Maar hoe is onze kijk op eiwitten door de jaren heen veranderd en wat betekent dit voor de toekomst van onze voeding en welzijn?

Jagers en verzamelaars
In de vroege geschiedenis van de mensheid waren eiwitten voornamelijk afkomstig van gejaagd wild en verzamelde planten. Naarmate de landbouw zich ontwikkelde, werden granen, peulvruchten en vee belangrijke bronnen van eiwitten. Onze voorouders kozen hun voedsel op basis van beschikbaarheid en noodzaak, niet zozeer op basis van de voedingswaarde zoals we dat nu doen.

De industriële revolutie

Met de komst van de industriële revolutie veranderde de productie en consumptie van eiwitten dramatisch. De massaproductie van voedsel en de ontwikkeling van vervoersnetwerken maakten het mogelijk om voedsel, inclusief eiwitrijke producten, over lange afstanden te transporteren. Dit leidde tot een grotere beschikbaarheid en diversiteit in het dieet van veel mensen.

Eiwitten in de moderne tijd

In de moderne tijd is de wetenschap achter eiwitten en hun rol in de voeding aanzienlijk geëvolueerd. We begrijpen nu dat eiwitten bestaan uit aminozuren, waarvan sommige essentieel zijn en via ons dieet moeten worden verkregen. Hoeveel eiwitten per dag ons lichaam nodig heeft, varieert per persoon en is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en hoe fysiek je werkzaamheden zijn.

Waar zijn eiwitten goed voor?

Eiwitten spelen een belangrijke rol in het gezond-houden van ons lichaam.

Bouwstof
Alle weefsels in ons lichaam zijn opgebouwd uit cellen die eiwit bevatten zoals spieren, organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. Eiwitten worden gebruikt voor de aanmaak van nieuwe cellen, maar ook voor het vervangen van bestaande cellen en beschadigd eiwit.

Spieropbouw en herstel
Eiwitten helpen bij de opbouw van spieren en het herstellen van spierafbraak na een sport-training.

Transport
Eiwitten transporteren voedingsstoffen en vervoeren zuurstof in je lichaam. Ook zorgen eiwitten voor de opname en verwerking van eiwitten.

Bestanddeel van enzymen, hormonen en afweerstoffen
Alle enzymen in ons lichaam bestaan uit eiwitten. Enzymen zorgen voor de opname van voedingsstoffen, een goede spijsvertering en de afbraak van weefsels. Ook afweerstoffen (antilichamen) en hormonen zoals insuline bestaan uit eiwitten.

Voorloper van neurotransmitters
Aminozuren zijn voorlopers van neurotransmitters, zoals dopamine en serotonin, die een rol spelen bij de overdracht van prikkels en signalen in onze hersenen en onze zenuwcellen.

De toekomst van eiwitten

De toekomst van eiwitten ziet er veelbelovend uit. Met een groeiend bewustzijn van duurzaamheid en gezondheid, zien we een verschuiving van dierlijke eiwitten (die je in vlees vindt) naar plantaardige eiwitten en innovatieve voedseltechnologieën zoals kweekvlees. Deze ontwikkelingen kunnen helpen om de milieu-impact van de voedselproductie te verminderen en nog steeds te voldoen aan de eiwitbehoeften van een groeiende wereldbevolking.

Eiwitten en mindfulness
Vanuit een spiritueel en gezondheidsperspectief is het belangrijk om bewust te zijn van wat je eet. Eiwitten zijn niet alleen voedingsstoffen; ze zijn een essentieel onderdeel van een bewuste levensstijl die lichaam en geest in balans houdt. Door te kiezen voor hoogwaardige eiwitbronnen en te letten op de herkomst en productie, kun je zorgen voor harmonie tussen je voeding en je waarden.

Eiwitten berekenen

Deskundigen bevelen aan dat de meeste actieve mensen ongeveer 1,2 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig hebben. Weeg je 70 kilo, dan zou dit neerkomen op minimaal 84 gram eiwit per dag.

Product Eiwitten per 100 gram
Zwitserse strooikaas 55
Parmezaanse kaas 40
Varkensvlees 37.4
Rundvlees 36.8
Sojabonen 35.9
20+ kaas 34.5
Hennepzaad 31.6
Kipfilet 30.9
Pompoenpitten 30.3
Tonijn 29.2