Mindfulness is iets waar steeds meer Nederlanders de aandacht op leggen. Het is een belangrijke voorwaarde om een gevoel van geluk te hebben op een dagelijkse basis. Daarom bespreek ik in deze blog enkele tips om aan je mindfulness te werken.

Vind een coach

De eerste tip die ik je mee wil geven is om een spiritueel coach te vinden. Een spiritueel coach heeft zichzelf namelijk voor een lange tijd ondergedompeld en onderwezen in spirituele onderwerpen, waaronder mindfulness. Daarnaast heeft hij of zij al veel ervaring met mensen leren om hun spiritualiteit meer te omarmen. Door middel van een coach bespaar je dus ontzettend veel tijd gedurende je tocht naar een leven met meer mindfulness, waardoor dit zeker je beste optie is!

Begin klein

Je hoeft niet meteen een uur in lotushouding op een bergtop te zitten om voordeel te halen uit mindfulness. Begin gewoon klein. Neem elke ochtend of avond vijf minuutjes de tijd om in stilte te zitten en op je ademhaling te focussen. Wat het mooie van mindfulness is? Je kunt het overal doen! Wat het belangrijkste is? Neem een moment voor jezelf zodat je tijdelijk in het nu leeft. Dit lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar deze kleine momentjes kunnen op de langere termijn een groot verschil maken in hoe je je voelt.

Gebruik je ademhaling als je anker

Je adem is echt je beste maatje als het aankomt op mindfulness. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, gebruik dan gewoon je adem als anker om terug te komen naar het hier en nu. Het is zo simpel als even diep in- en uitademen. Dit is een superkrachtige manier om jezelf te herinneren aan het moment zelf, je zorgen even op pauze te zetten en gewoon even 'te zijn'. Probeer het de volgende keer als je in de rij staat bij de kassa of op de bus wacht en zie hoe zo'n eenvoudig iets je dag kan veranderen!

Wees dankbaar

In de wirwar van ons dagelijks leven vergeten we soms even stil te staan bij de kleine dingen. Maar wist je dat dankbaarheid een krachtige tool kan zijn op je weg naar mindfulness? Het is echt niet nodig om alleen dankbaar te zijn voor de grote gebeurtenissen in je leven. Begin eens met dankbaar te zijn voor de kleine dingen. Door bewust even stil te staan en 'dankjewel' te zeggen tegen het universum, geef je jezelf een moment van pure aanwezigheid.

Zoek een gemeenschap

Vind je het soms lastig om in je eentje op het pad van mindfulness te blijven? Dan is het misschien tijd om een gemeenschap te zoeken die bij jou past. Het mooie van een gemeenschap is dat je mensen ontmoet die hetzelfde pad bewandelen. Het geeft niet alleen je motivatie een boost, maar je leert ook van de inzichten van anderen.