In onze hectische maatschappij is het vaak lastig om echt in het moment te leven. Niet zo vreemd dat we daardoor stress, angst, irritatie en onrust ervaren. Mindfulness, oftewel het bewust aanwezig zijn in het hier en nu, kan een enorm positief effect hebben op je welzijn. In dit artikel geef ik je tien praktische tips om meer mindful te zijn in je dagelijkse leven. 

1. Mediteer regelmatig

Meditatie is zo’n krachtig middel om mindful te zijn. Veel mensen hebben er in het begin moeite mee. Maar na een tijdje ga je er vanzelf de voordelen van merken. In deze online meditatie cursus leer je verschillende soorten meditatie, zoals concentratie meditatie, inzichtmeditatie en open gewaarzijn meditatie. Het helpt je om om te gaan met hindernissen zoals onrust en sufheid, en je traint jezelf om deze vaardigheden in je dagelijks leven toe te passen zodat je steeds makkelijker mindful kunt blijven. 

2. Gebruik "In het nu Bach remedie druppels"

De speciaal samengestelde Bach remedie “In het Nu” kan je helpen om meer in het heden te leven. De Bach therapeut kijkt precies naar wat jij nodig hebt, en maakt een mix die perfect bij jou past. Of je nou altijd bezig bent met de toekomst of blijft hangen in het verleden, deze druppels kunnen je helpen. Tijdens het bestellen geef je aan waar je mee zit en er wordt een unieke mix speciaal voor jou gemaakt. En natuurlijk krijg je ook te horen welke druppels erin zitten, zodat je precies weet wat je neemt.

3. Richt je woning mindful in

Je huis kan een grote invloed hebben op hoe mindful je bent. Een opgeruimde, rustige omgeving maakt het zoveel makkelijker om je te concentreren en in het moment te zijn. Ga voor een minimalistische inrichting zonder al te veel rommel. Kies kalmerende kleuren zoals blauw en groen, en maak een speciale plek voor meditatie of ontspanning. Je kunt speciaal spullen kopen die ten goede komen aan spiritualiteit (tip, als je een eigen bedrijf hebt kun je dergelijke artikelen vaak tegen inkoopprijzen aanschaffen bij een spirituele groothandel). Planten toevoegen werkt ook goed voor een serene sfeer!

4. Focus op je ademhaling

Dit is vooral een waardevolle tip omdat het zo simpel is. Gewoon af en toe een paar minuten de tijd nemen om bewust in- en uit te ademen. Dit helpt je gedachten tot rust te brengen en je te concentreren op het hier en nu. Ik doe dit vaak als ik merk dat ik gestrest ben of als mijn gedachten alle kanten op gaan.

5. Beoefen dankbaarheid

Dankbaarheid beoefenen kan je echt helpen om meer in het moment te leven. Probeer elke dag drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals een lekker kopje koffie in de ochtend, of grotere dingen zoals een fijne tijd met vrienden. Het helpt je om je te focussen op de positieve dingen in je leven.

6. Eet bewust

In plaats van snel iets naar binnen te werken, neem de tijd om echt te genieten van je maaltijden. Let op de smaken, texturen en geuren van je eten. Door bewust te eten, leer je om meer in het moment te zijn en geniet je meer van je maaltijden. Grote kans dat je gaat merken dat je je ook beter voelt na het eten.

7. Beperk multitasking

Multitasking is zo verleidelijk, maar het kan je stressniveau verhogen en je afleiden van het huidige moment. Probeer in plaats daarvan één taak tegelijk te doen en geef deze je volledige aandacht. Dit helpt je om productiever te zijn en meer voldoening te halen uit je werk. En het voelt ook veel beter als je iets echt goed hebt gedaan.

8. Beweeg bewust

Fysieke activiteiten zoals wandelen, yoga of tai chi kunnen je helpen om meer mindful te zijn. Richt je tijdens deze activiteiten op je ademhaling en de bewegingen van je lichaam. Dit helpt je om je hoofd leeg te maken en meer in het moment te zijn. Ga bijvoorbeeld wandelen in de natuur, het helpt om echt tot rust te komen.

9. Gebruik reminders

Plaats herinneringen op strategische plekken in je huis of op je werkplek om je eraan te herinneren om mindful te zijn. Dit kunnen notities zijn met simpele boodschappen zoals “adem in, adem uit” of “wees aanwezig”. Deze visuele cues helpen je om gedurende de dag regelmatig terug te keren naar het huidige moment. Het klinkt simpel, maar het kan echt goed werken.

10. Luister aandachtig

Probeer in gesprekken met anderen echt te luisteren zonder meteen te reageren of te oordelen. Geef je volle aandacht aan de persoon tegenover je. Dit helpt niet alleen om dieper verbinding te maken met anderen, maar ook om zelf meer mindful te worden. Het is goed mogelijk dat je gaat merken dat hierdoor veel meer uit gesprekken haalt.

De moeite waard

Mindfulness is een vaardigheid die oefening en toewijding vereist, maar het is de moeite waard. Door deze tips toe te passen in je dagelijks leven, kun je leren om meer in het moment te zijn en een grotere innerlijke rust te ervaren. Of je nu begint met onze “In het Nu” Bach remedie druppels of deelneemt aan een meditatiecursus, elke stap richting mindfulness is een stap naar een meer gebalanceerd en vervuld leven.