Het is de laatste jaren steeds vaker in het nieuws: kinderen en volwassenen moeten meer bewegen. Maar hoe dan? We zijn immers de hele dag druk in de weer, met een veeleisende baan, met het brengen en ophalen van onze schoolgaande kinderen, boodschappen doen, koken, de kinderen naar bed helpen, pap en mam achterna lopen die ook een dagje ouder worden... en zo gaat de hele week door. Hoe moet je tijd vrijmaken om te sporten als je al zoveel moet doen?

Druk-druk-druk

Maar weinig mensen hebben een hekel aan sport en zouden graag fitter willen worden. Toch biedt de wekelijkse routine nauwelijks ruimte om te trainen. Desondanks ken je vast wel iemand die een druk-druk-druk bestaan heeft... en toch regelmatig tijd voor training heeft – huh? Natuurlijk gebeurt dit niet omdat die persoon extra veel uren per dag heeft te besteden 😄 maar omdat mensen die trainen bewust kiezen om tijd vrij te maken voor hun gezondheid. Voor hen is gezondheid en fit blijven belangrijker dan feestjes aflopen, Netflixen, of op terrasjes hangen.

Boost je gezondheid

Wil je fitter worden en je conditie opbouwen, dan zul je jezelf moeten afvragen hoe belangrijk dit voor jou is. Omdat je je kostbare uren maar één keer kan besteden, zul je prioriteiten moeten stellen en keuzes maken. Wil je gezond leven? Wil je een paar kilo kwijt? Wil je meer energie? Wil je je beter voelen over je lichaam en minder stress ervaren? Wees je dan bewust dat dit tijd kost... tijd die je niet aan andere dingen kunt besteden. Het gaat dus om het maken van duidelijke keuzes... keuzes waarin je sommige activiteiten laat schieten om je gezondheid een boost te geven.

Samen sporten is leuker

Sporten is leuk maar zo in je eentje kan het zwaar worden. Ook is het verleidelijk om steeds vaker een keertje over te slaan, omdat je geen verplichtingen aan anderen hebt en er toch niemand op je staat te wachten.

Om deze valkuil te vermijden is het verstandig te kiezen voor sporten in groepsverband. Door de groep voel je gezonde druk om op te komen dagen omdat je de anderen niet in de steek wilt laten. Jullie zetten samen de schouders onder elke training, en delen ieders successen.

Bootcamp

Overweeg bijvoorbeeld een bootcamp in Enschede waar deelnemers samenkomen om gezamenlijk aan hun gezondheid en conditie te werken. Wat zijn de voordelen van sporten in een groep zoals tijdens een bootcamp?

 • Je bent heerlijk buiten, wat goed is voor je humeur
 • Je wordt in korte tijd fitter
 • Alle spiergroepen komen aan bod
 • Je doet alles op je eigen niveau
 • Je krijgt meer energie
 • De oefeningen wordt aangepast aan eventuele fysieke beperkingen
 • Je krijgt sterkere mentale focus
 • Je ontwikkelt meer doorzettingsvermogen
 • Je staat steviger in je schoenen

Natuurlijk zul je na je eerste les wat spierpijn hebben, maar dan weet je zeker dat je je spieren aan het werk hebt gezet. Al kost sporten energie en toewijding, je zult merken dat je in het dagelijks leven veel minder vermoeid zult zijn en meer karweien aanpakt waar je normaal geen energie voor zou hebben.

Na een uurtje trainen haal ik zelf vaak nog even een stofzuiger door het huis of draai ik snel een was. De energie en goede wil die sporten oplevert, is onbetaalbaar.

Motiverend

Door samen bezig te zijn blijf je gemotiveerd tijdens de oefeningen. Je geeft elkaar immers complimenten, je rust samen uit wanneer het nodig is, en je bouwt vriendschappen op. Tijdens een bootcamp wordt er soms flink afgezien, maar ook veel gelachen!

Een paar extra tips

 • Kies voor Trifora Sports & Health Club en sport lekker mee. Sporten in een sportschool geeft een goede motivatie, want je ziet dat anderen ook aan de slag zijn.
 • Kies voor groepslessen. Zo leer je nieuwe mensen kennen en is de motivatie vaak ook stukken groter dan wanneer je alleen gaat sporten.
 • Laat de auto wat vaker staan en ga met de fiets naar het werk.
 • Neem de trap en ga niet met de lift.
 • Stel op je werk aan collega’s voor om een wandeling te maken. Een frisse neus halen is voor iedereen gezond en samen is ook leuker dan alleen. Zo motiveer je elkaar om meer te bewegen.