Mindfulness draait om de wijsheid van het hart. Als het leven tegenzit, doe er dan alles aan om je hart sterk te houden. Het houdt immers het hele lichaam, en alle verfijnde systemen, in beweging.

Gebroken

Terwijl we ons lichaam vaak gebruiken als een instrument, geloof ik dat het lichaam haar eigen zintuigen heeft, en alles meekrijgt wat we doen… en niet doen. Daarom is het zo belangrijk om van jezelf te leren houden en op je gemak te zijn met wie je bent. Je hart gezond en sterk houden zal je helpen in tijden van succes, teleurstelling, verdriet en geluk.

Het hart is tegelijk sterk en kwetsbaar. Tijdens je leven zal het gebroken worden, maar ook zal het weer helen en kloppen met levensvreugde, zelfs terwijl de littekens voelbaar zullen blijven.

Verkwanseld

Het is goed om je hart te beschermen, maar sluit het niet af tegen de mogelijkheid om ware liefde te vinden. Je hart moet leven, ademen, vrijheid kennen, en anderen kunnen liefhebben. Soms geeft het haar liefde aan de verkeerde persoon… maar je kunt altijd ingrijpen en je koers wijzigen. De liefde in je hart is van jou, en mag je gebruiken voor wie je maar wilt. Ook mag je het terugnemen als je merkt dat het niet op waarde geschat en verkwanseld wordt.

Ik vind deze quote zo goed omdat het je helpt om je doel duidelijk voor ogen te houden.

Het is onmogelijk, zei Trots.
Het is riskant, zei Ervaring.
Het is zinloos, zei Rede.
Probeer het, fluisterde Hart.

'Wel leuk'

Toen ik met mijn man Arjan naar Nieuw-Zeeland wilde emigreren, kregen we natuurlijk allerlei tegenwerpingen te horen. En zelf gingen we ook alle ‘tegens’ af. Het verkrijgen van het visum zou erg moeilijk zijn, omdat we toen al ouder dan 35 waren (ze willen liever jonge, vitale mensen). We zouden moeten integreren in een maatschappij die we niet kenden. We zouden nooit kunnen rekenen op hulp van familie in geval van nood. We zouden een heel nieuwe vriendenkring moeten opbouwen.

Nadat we dit allemaal op een rijtje hadden gezet, en nog veel meer mitsen en maren ingepeperd hadden gekregen van onze vrienden :-) dachten we: ‘Waarom willen we dit in godsnaam?’ En toen kwam spontaan het juiste antwoord op: ‘Omdat het ons wel leuk lijkt.’

Ratio

Nee, er waren voor ons geen ‘goede’ en ‘verstandige’ redenen om te emigreren naar de andere kant van de wereld. Met onze ratio kwamen we er niet uit. Maar zodra we ons hart lieten spreken, wisten we dat het goed zou zijn. We zouden het proberen.

Tot onze grote vreugde hadden we na anderhalf jaar het visum in ons paspoort, en konden we aan ons nieuwe leven in Kiwi-land beginnen. Nooit hebben we spijt gehad van deze niet-rationele beslissing. In 2012 waren we het zat… en kwamen we doodleuk terug naar Nederland… om eind 2015 weer terug te verhuizen naar Nieuw-Zeeland. Was het onmogelijk? Nee! Was het riskant? Hmmm, misschien. Maar we zijn er geen cent armer door geworden. Integendeel, we hebben een totaal andere, meer open mindset ontwikkeld door deze ervaringen. Was het zinloos? Nee!

We probeerden het, en omdat we goed voorbereid waren, lukte het en wonen we hier opnieuw met veel plezier. Bovendien zijn we deel van een hechte vriendenclub die altijd voor ons klaar staat (en wij voor hen).

En jij?

Wat zijn jouw diepste wensen? Wat zijn de obstakels die je tegenhouden om je doel te bereiken? Welk probleem heeft ervoor gezorgd dat je al mooie dromen in de koelkast verdwenen zijn?

Voel je je verslagen door het mindless geklets van anderen die je vertellen dat het te riskant is, of zinloos, of domweg onmogelijk? Of ga je gebukt onder die stem in je hoofd die je elke dag opnieuw vertelt dat jij dit niet kan, dat je niet sterk genoeg bent, dat je zult falen, en je de mislukking van de eeuw zult zijn?

Wegstoppen

Het probleem met luisteren naar anderen (en naar de eindeloze echo van hun tegenwerpingen in je hoofd) is dat de diepste wens daarmee niet verdwijnt. Zeker, je kunt je wensen wegstoppen achter nuchtere argumenten... of begraven onder een dikke laag ratio… maar ze gaan daarmee niet weg. Integendeel: ze blijven zeuren om aandacht. Waarom? Omdat de wensen in je hart gehoord willen worden.

Je bent niet zomaar geboren. Je bent hier om je talenten te ontplooien en volledig jezelf te worden, zonder al die rollen die je gedurende je leven op je hebt genomen om in je sociale kringen te passen. We zijn hier om al die rollen, die we als kind opgedrongen kregen zodat we konden rekenen op verzorging en misschien zelfs liefde, schil voor schil af te pellen en steeds meer onszelf te worden. Open, onbedekt, in volle glorie.

Waarde

Want alleen als we onszelf zijn, kunnen we van waarde zijn voor anderen. Niemand heeft iets aan een acteur die een rol speelt om maar in de smaak te vallen, en zo afkeuring te ontwijken (geloof me, ik spreek uit ervaring). Het is niet alleen uitputtend voor jou, maar ook onoprecht naar anderen toe. Je hebt het recht jezelf te zijn, en je wensen en dromen na te jagen en te verwezenlijken. Alleen dan zit je goed in je vel, en zullen anderen zich als vanzelf tot je aangetrokken voelen op een natuurlijke, eenvoudige manier.

Je eerste stap

Je hart kent jouw wensen. Zij vormen je werkelijke ik.

  • Wat wil je doen?
  • Wat wil je bereiken?
  • Waar wil je naartoe?
  • Hoe wil je herinnerd worden?

Maak elke dag een stap richting je nobele doel. Sluit je af voor mensen die je naar beneden halen en je blijven waarschuwen in plaats van steunen. Luister niet naar Trots, want we weten allemaal dat dat niet bepaald een goede raadgever is. Als Trots je tegenhoudt om in beweging te komen uit angst voor falen, medelijden of minachting, dan kom je zeker nergens. Heb je dat echt over voor andermans 'respect'?

Als anderen je wijzen op mislukkingen uit het verleden, dan zeg je: ‘Ervaring komt voort uit falen.’ ‘Hoe meer ik faal, hoe meer ik zal leren.’ En overweeg deze wijsheid eens: als je het niet eens probeert… is dat niet de ergste vorm van falen?

Het ergste wat je kan gebeuren is, wanneer je oud bent en terugkijkt op je leven, je tegen jezelf moet toegeven: ‘Ik had het kunnen doen… ik had het moeten doen.’

Succes

Toen ik met mindfulness begon, en mijn eerste boek erover schreef terwijl we aan ons visum werkten, schudden veel van mijn vrienden hun hoofd. Ze geloofden er niet in, ze dachten niet dat het een succes zou kunnen worden. Waarom bleef ik niet gewoon in Amsterdam in de reclame werken, waar het geld makkelijk verdiend kon worden?

Vertrouwen

Door mindfulness kon ik mezelf los worstelen van alle zinloze, onoprechte rollen die ik mezelf aangeleerd had. Ik kon mezelf worden, en openstaan voor elke nieuwe ervaring die mijn pad zou kruisen. Niet alleen leverde mijn nieuwe leven als mindfulness-expert in Nieuw-Zeeland financieel succes op, maar belangrijker: het maakt me gelukkig. Ik heb er eindeloos veel plezier in om mensen te helpen mindfulness op een praktische manier in te zetten in hun dagelijks leven. Ik kijk elke dag opnieuw uit naar emails van followers en cliënten die me schrijven over hun journey.

Ik maak me geen zorgen over zinloosheid… of over risico… of over onmogelijkheden. Voor mij heeft dit heel veel zin, en na bijna 20 jaar weet ik dat er geen risico is. Zolang ik trouw blijf aan de wensen van mijn hart, rolt het leven vol vreugde en harmonieus voort, zonder nare strubbelingen en teleurstelling. Mindfulness heeft mij doen inzien dat ik moet vertrouwen op de wijsheid van het hart. Sindsdien pluk ik daarvan elke dag opnieuw de zoete vruchten.