HET ZOU ZO BIJZONDER en gezellig kunnen zijn: Kerstmis vieren met je naasten. Helaas is het voor velen van ons een gebeurtenis waar we als een berg tegenop zien: de weken van voorbereiding, de oplopende weerstand en het eindeloze kerstdiner zelf dat moet voldoen aan het ideaalbeeld van de happy family. Niet zo vreemd dat opgekropte spanningen juist dan tot ontploffing komen, omdat iedereen al dagen op de rand van een zenuwinzinking balanceert.

Toch kan jouw familie deze kerstdagen zonder emotionele kleerscheuren doorkomen als jij je koppie erbij houdt: mindful blijven dus. Met mijn 3 handige tips wens je je geliefden niet alleen prettige kerstdagen, maar maak je deze ook werkelijkheid.

1. Maak jezelf rustig

December is voor iedereen een drukke maand. Projecten moeten opgeleverd worden, orders afgehandeld, eindrapporten afgerond. Feestelijke schoolactiviteiten vereisen extra inzet en enthousiasme. De boodschappen moeten gehaald worden en het huis moet schoongemaakt en in kerstsfeer gebracht worden. En zo haast je je door talloze to-do-lijstjes om alles maar zo snel mogelijk af te kunnen handelen. Als het dan eenmaal kerst is en je ploft op je stoel aan het diner, ben je doodop, overgevoelig en dus supersnel geïrriteerd. Net als de rest van je familie.

Doe mindfulness vandaag

Neem vanavond de tijd om tot jezelf te komen. Alle belangrijke taken zijn voltooid. Sta even stil bij je prestaties en geef jezelf eens een welgemeend schouderklopje, goed gedaan! Wat nog niet voltooid is, accepteer je zoals het is. Laat het los.

Sta ook eens stil bij hoe je overkomt op je naasten als je met een verhitte, gehaaste kop rondrent om alles maar op tijd ‘af’ te krijgen voor het moment suprême. Niet alleen jij voelt je opgejaagd, maar je dringt je haast en zucht naar perfectionisme ook aan anderen op. Niet zo verwonderlijk dat je kinderen al dagen onrustig en extra lastig zijn. Je kunt je wel voorstellen wat de sfeer aan het diner zal zijn met al die vermoeide, gespannen volwassenen.

Chagrijnig? 5 simpele stappen om er ’n einde aan te maken
Iedereen is wel eens chagrijnig. Maar sommigen van ons zijn veel vaker en langduriger chagrijnig dan andere mensen. Er is een oplossing voor. Marisa legt ’t uit

Let vanaf nu op je ademhaling. Adem zo vaak als je er maar aan denkt bewust rustig in… en rustig uit. Bouw rust op in jezelf. Blijf wakker en alert, en laat je niet verleiden om mee te gaan in rusteloze gedachten over straks, morgen en overmorgen en alles wat je niet moet vergeten. Wat zou je je familie het meeste gunnen in deze drukke tijden? Juist ja. Een ontspannen, rustig kerstdiner waar iedereen zichzelf mag zijn en niemand op z’n tenen hoeft te lopen. Wees dat voorbeeld. Creëer dat kerstfeest waarvan je kinderen later zullen zeggen: het was in onze familie niet perfect, maar altijd wel beregezellig!

2. Blijf realistisch

We zijn allemaal opgegroeid met rozegefilterde films van kerstvieringen waarin families hun conflicten oplossen en elkaar daarna lachend in de armen vallen terwijl het precies dán begint te sneeuwen. Het echte leven zit een tikje complexer in elkaar.

Allemaal herinneren we dat het kerstfeest ‘bij ons thuis’ vaak helemaal niet zo feestelijk was, maar best vervelend.

  • Moeder had al dagenlang in de keuken gestaan, en haastte zich tijdens het diner met rode nekvlekken tussen keuken en eettafel heen en weer
  • Vader wist zich geen raad en dronk een biertje teveel
  • De schoondochters keken verveeld in hun glas of wreven opvallend onopvallend langs hun slapen om de opkomende migraine de baas te worden
  • De zoons herbevestigden de pikorde door elkaar nog maar eens joviaal lachend tegen het dijbeen te rammen zoals ze dat in hun pubertijd ook deden
  • Opa en oma hielden zich wijselijk op de achtergrond en focusten obsessief op het eten wat ze tijdens de oorlog zo hadden ontbeerd

Het zijn die ervaringen die ons nu elk jaar opnieuw hetzelfde scenario doen verwachten, waardoor de moed ons bij de gedachte alleen al in de schoenen zakt en we emotioneel tot de tanden toe gewapend naar het familiefeest vertrekken. “Als m’n zus nu weer begint over m’n overgewicht, nou dan kan ze het krijgen!”

Doe mindfulness vandaag

Besef dat de realiteit zelf geen stress veroorzaakt, maar je eigen negatieve verwachtingen. Ga dit keer dus eens met een open mind naar het familiediner. Als een onpartijdige toeschouwer, als een onderzoeker in een laboratorium, als een camera in het Big Brother huis.

Gebeurt datgene wat je verwacht had, dan doe je niets anders dan het registreren. Hmm, interessant. Vorm er zelf geen mening over, ga er niet in mee. Observeer het, en laat het gaan. Zo blaas je geen zuurstof in potentiële ergernissen en voorkom je dat de vlam in de pan slaat. Beter voor jou, maar zeker ook een stuk veiliger voor de anderen 😊

3. Wees de ouder, niet het kind

Omdat het kerstfeest vaak bij de ouders plaatsvindt, zijn we geneigd om in onze oude rollen te kruipen zodra we de deur van het ouderlijk binnenstappen. Ouders gedragen zich als ouders en zijn druk doende te zorgen, de boel te regelen, terecht te wijzen, te sussen en te troosten.

Kinderen (van welke leeftijd ook) gedragen zich prompt weer als kinderen: ze leunen achterover en laten zich verzorgen, ze voeren het hoogste woord met aanstootgevende meningen of proberen tot vermoeiens toe de leukste te zijn, ze eisen negatieve aandacht door zich onbehoorlijk te gedragen of ze gaan weer pleasen omdat ze – net als vroeger – naar een complimentje hengelen.

Doe mindfulness vandaag

Neem jezelf voor dat je dit keer de rol van de wijze ouder zult aannemen. Niet alleen voor je ouders, maar voor iedereen die aanwezig is. Dit betekent niet dat je als een slaaf gaat lopen zorgen, maar dat je er bent. Met rustige, gefocuste aandacht. In volledigheid. Vol-ledig zijn (het woord zegt het al) doe je door jezelf van binnen leeg te maken. Zet je verwachtingen, eisen en oordelen bij het grofvuil. Zie hoe je familieleden lijden onder het dogma van het gedoodverfde ‘gezellig’ samenzijn, en gedraag je als een helder schijnende vuurtoren waar alle schepen in die rusteloze storm op kunnen vertrouwen. In plaats van jezelf af te sluiten omdat je je in beslag laat nemen door je eigen drukke gedachten, stel je jezelf nu open en ben je werkelijk aanwezig voor een ieder die je nodig heeft.

Lees ook mijn gratis e-boek

Mindfulness helpt je stress-vrij te zijn op allerlei gebieden. Download mijn gratis e-boek en lees alles over mijn uniek effectieve mindfulness-aanpak.

Gratis mindfulness e-boek voor jou — Download nu
Als je stress beu bent en meer kleur en plezier in je leven wilt hebben... lees dan hoe dat makkelijk te doen is.