Waarom is de Persoonlijke Coaching alleen via email?

Er zijn 3 goede redenen waarom ik kies voor een geschreven aanpak om jouw issues onder de loep te nemen en je er vervolgens snel vanaf te helpen.

1. Schrijven is effectiever dan praten
Tijdens gesprekken gaat er een hoop informatie verloren. Dit komt omdat we als sociale dieren volledig op elkaar gericht zijn en alle verbale en non-verbale informatie opvangen en interpreteren tijdens een één-op-één contact. Zeker als je je gestrest voelt ben je sneller afgeleid door invloeden van buitenaf. Tijdens een gesprek met een therapeut of arts ben je meer bezig met hoe je op die ander overkomt dan met de inhoud van het gesprek.

Uit onderzoek is gebleken dat we slechts 40% van de informatie onthouden wanneer we een gesprek hebben. Het gevolg daarvan is dat veel therapie-achtige trajecten vol met herhalingen zitten, omdat er nu eenmaal zoveel informatie verloren gaat.

Met schrijvend communicerend werkt dat anders en veel effectiever. Het opschrijven van je voortgang via email helpt om je gedachten te structureren, waardoor je een veel beter inzicht in je eigen issues krijgt. Je begint dus al met een voorsprong.

Bovendien komt mijn advies beter aan, omdat er geen afleiding is door live contact met alle verwachtingen en oordelen van dien.

2. Het scheelt tijd
Een traditioneel therapie-traject duurt altijd zo lang omdat er zoveel herhaald moet worden voordat de informatie echt begrepen wordt. Maar als je over je issues en gedachten en gevoelens kunt schrijven, in de beslotenheid van je eigen huis, dan kun je je volledig concentreren en word je niet afgeleid. Samen kunnen we al schrijvende veel sneller tot de kern komen, omdat je mijn geschreven adviezen en oefeningen ook veel sneller zult oppikken.

We hoeven niets te herhalen omdat je thuis alle tijd hebt om de adviezen tot je te nemen. Als je m’n inzicht of oefening even kwijt bent, dan lees je gewoon mijn les van die week terug en je weet weer precies wat je moet doen.

Vandaar dat mijn Persoonlijke Coaching zo kort en krachtig is. In korte tijd halen we alles eruit wat erin zit, gewoon omdat we ons beiden optimaal kunnen concentreren in onze eigen omgeving.

3. Het resultaat is beter
Het opschrijven van je voortgang via e-mail helpt je niet alleen om je gedachten te structureren, maar het zorgt er ook voor dat je elke stap van je groeiproces intensiever en bewuster meemaakt.

Je bent veel actiever aan de slag met het creëren van inzicht in je issues dan wanneer je elke week een uur tegen een therapeut zou aankletsen.

Bovendien heb je na afloop van het traject alle oefeningen, adviezen, tips en complete e-mail conversaties met mij op schrift: fijn om zwart op wit te zien welke stappen je hebt gezet en hoe je leerproces is verlopen; en handig om op terug te vallen als je weer even een opfrisser nodig hebt.

Is jouw Persoonlijke Coaching iets voor mij?

Ja, als je tenminste echt een doorbraak wilt ervaren en je issue daadwerkelijk wilt oplossen.

Ik ben zelf, zo rond m’n 35ste, een jaar in therapie geweest omdat ik depressief was (dit kwam door m’n te snel werkende schildklier, depressie is dan vaak een bijwerking). Al vond ik de aandacht fijn… als zakenvrouw die haar eigen reclamebureau leidde, irriteerde het me ook dat alles zo verrekte sloom ging.

Praten, een oefeningetje doen, een toneelstukje opvoeren, poppetjes en symbolen in een zandbak plaatsen en daarna nog maar weer eens praten en praten en praten… Geen wonder dat de weken in maanden veranderden, en er uiteindelijk een jaar voorbij was.

Ongeveer zes maanden na afronding van m’n traject begon ik tot mijn verbazing rap terug te vallen in oude, stressvolle en depressieve gedachten… dus een duurzaam effect had dat hele jaar praten helaas niet.

Veel mensen vinden aandacht van artsen en therapeuten fijn, en hoppen van het ene therapeutische traject naar het andere om maar in de belangstelling te kunnen staan met hun problemen. Het probleem echt oplossen of genezing vinden is niet hun doel… ze willen juist niets oplossen omdat ze het fijn vinden om in de medische molen rond te draaien en aandacht van specialisten te krijgen.

Maar andere mensen willen liever wel echt hun probleem oplossen. Als je die houding hebt, dan is een doorsnee traject bij een therapeut niets voor jou. Want dat moet nu eenmaal een bepaalde (lange) tijd duren vanwege behandelprotocollen en natuurlijk ook vanwege het genereren van inkomen. Ook de gezondheidszorg, hoe nobel de doelstellingen ook zijn, is een commerciële instelling waar omzet gedraaid moet worden.

In mijn therapie viel het me op dat we onevenredig veel tijd besteedden aan mijn opvoeding: alles werd overhoop gehaald en we praatten maandenlang over mijn ouders en hoe ze mij behandeld hadden als kind. Op zich begreep ik wel dat dat van nut kon zijn dus ik ging er braaf in mee… maar vreemd genoeg kreeg ik gedurende dat hele jaar geen handvatten om de dagelijkse stress te beteugelen waar ik, als volwassene met depressie, zo onder leed.

Na het hele traject begreep ik precies waarom ik reageerde zoals ik deed (want die gewoonten had ik als kind zo ontwikkeld) maar ik voelde me nog steeds niet beter of zekerder of rustiger. Ik had ook geen praktische oefeningen gekregen waarmee ik mijn stress kon afleren. Geen wonder dat ik binnen korte tijd weer terugviel in depressie.

Ik wist op intellectueel niveau meer over mezelf en hoe het allemaal zo gekomen was… maar emotioneel kon ik met die kennis niets en ik voelde me na afloop weer net zo snel gestrest en bang als toen ik met de therapie begon.

Daarom werk ik met mijn cliënten op een andere manier. Ik ga je niet emotioneel binnenstebuiten keren en we gaan niet je opvoeding analyseren. Het kan wel ter sprake (liever: ter schrijve) komen, maar de kern van mijn aanpak is om de problemen die je nu ervaart in kaart te brengen, en daar praktische oplossingen voor ontwikkelen.

Hoe het allemaal zo gekomen is dat je depressief bent, of hyperventialtie hebt, of aan angstaanvallen lijdt… is duidelijk: het komt uit je jeugd, want het komt door je opvoeding. Het zijn reacties op moeilijke situaties die je als klein kind hebt ontwikkeld om je staande te houden. Dit geldt voor ons allemaal want we zijn daarin niet uniek. Jouw problemen komen uit precies dezelfde onbewuste kinder-reacties voort als mijn problemen.

En dus richt ik me niet op analyse van je opvoeding. Ik richt me liever op het probleem wat je nu dwarszit, en hoe we dat zo snel en pijnloos mogelijk kunnen oplossen, zodat je er geen last meer van zult hebben.

Weten hoe het allemaal zo gekomen is helpt namelijk niet om ingesleten, inefficiënte reacties waar je onder lijdt, af te leren. Daarvoor heb je praktisch gereedschap nodig. En dat is precies wat ik jou geef.

Dus geen intellectueel gegraaf en geanalyseer, maar gewoon de handen uit de mouwen steken zodat we je probleem zonder gedraal kunnen tackelen.

Waarom is je Persoonlijke Coaching geen lang traject?

Mijn motto is: kort maar krachtig. Door het schriftelijke contact kunnen we veel sneller werken omdat we beiden beter kunnen concentreren. Bovendien is mijn aanpak zo ontwikkeld dat je snel zelfstandig verder kunt. Ik wil je niet in een maandenlang traject trekken omdat ik uit ervaring weet dat meer tijd niet vanzelf betere resultaten geeft.

Integendeel, hoe minder tijd we hebben, hoe beter we moeten concentreren en hoe efficiënter we moeten werken, zonder herhalingen en wollige extra’s die het proces alleen maar vertragen.

Ik heb de ervaring dat mijn cliënten snel een diepe verandering in henzelf ervaren met behulp van de juiste aanwijzingen.

Wat als het oplossen van mijn probleem meer tijd dan een paar sessies nodig heeft?

We werken per sessie, dus wil je meer dan bestel je regelmatig een sessie. De meeste van mijn klanten kunnen na 2 tot 4 sessies zelfstandig verder omdat ze dan niet meer in hun oude valkuilen stappen dankzij een geheel nieuwe mindset. Maar ik werk ook met klanten die elke maand een sessie willen om mindfulness met mij als mentor te oefenen.

Wat is jouw achtergrond, Marisa?

Ik heb tien jaar lang mijn eigen reclamebureau in Amsterdam gerund. Mijn reclamecarrière leverde me een goed salaris op, maar ook chronische stress. Dit mondde uit in een schildklierziekte, een oogziekte, spierkrampen, huidaandoeningen en depressie en zorgde er zelfs voor dat ik jarenlang niet meer ongesteld werd. Pas in het laatste jaar van mijn carrière begon het me te dagen dat er een link moest zijn tussen de stress van de zakelijke opdrachten en mijn vicieuze tour langs de behandelkamers van psychologen en specialisten.

Van de ene op de andere dag besloot ik dat het genoeg was. Ik stapte uit mijn eigen bedrijf en met wat spaargeld op de bank kon ik mijn geluk niet op: eindelijk vrij! Maar die opluchting was van korte duur. Binnen no-time viel ik terug in negatieve gedachten over mezelf en mijn leven, dat nu – zonder werk, carrière en maatschappelijk aanzien – natuurlijk nooit meer ‘goed’ zou komen.

Gelukkig besefte ik toen dat ik die stress veroorzaakte, niet de omstandigheden in de buitenwereld. En zo kwam ik op het idee om een mindfulness-training te volgen en mijn bovenkamer voor eens en altijd op orde te krijgen.

Sinds dat besluit is mijn leven onherkenbaar veranderd. Ik ben schrijver geworden en mijn mindfulness-boeken zijn in binnen- en buitenland bestsellers. Ik ontwikkel super-betaalbare digitale mindfulness cursussen, ik blog gratis en voor niets voor vooraanstaande tijdschriften en websites en bied cliënten persoonlijke coaching zodat zij op een mindful manier belangrijke veranderingen in hun leven kunnen doorvoeren.

Inmiddels pas ik mindfulness al meer dan zeventien jaar full-time toe in mijn eigen leven en help per jaar duizenden klanten om al het goede mindfulness in te zetten in hun leven.

 • ik heb de standaard, 8-weekse mindfulness-training gevolgd bij Rob Brandsma in Amsterdam
 • ik heb alle boeken gelezen die er over mindfulness verschenen zijn
 • ik heb alle boeken over Boeddhisme gelezen
 • ik heb een intensieve mindfulness-verdiepingstraining gevolgd bij Rob Brandsma in Amsterdam
 • ik volg allerlei workshops en trainingen in binnen- en buitenland (o.a. National Achievers Congres Melbourne van Tony Robbins en Enlightened Warrior Training Camp van T. Harve Eker)
 • ik ga regelmatig naar internationale congressen over mindfulness (geleid door o.a. de Dalai Lama en Eckhart Tolle)
 • ik geef presentaties over mindfulness
 • ik heb twee internationaal uitgegeven bestsellers over mindfulness geschreven
 • ik heb een Engelse mindfulness-roman geschreven
 • ik heb jarenlang van diverse meditatiegroepen in Nederland en Nieuw-Zeeland deel uitgemaakt
 • ik run al jarenlang mijn eigen websites over mindfulness
 • ik schrijf talloze artikelen en blog posts over mindfulness voor mijn eigen websites en andere vooraanstaande websites
 • ik ontwikkel effectieve digitale mindfulness-programma’s
 • ik begeleid individuele klanten die met een specifiek issue worstelen

Ik heb al zoveel geprobeerd zonder duurzame resultaten, waarom zou jouw Persoonlijke Coaching mij wel kunnen helpen?

Als je niet lekker in je vel zit, is de kans groot dat je van alles geprobeerd hebt om je leven op orde te krijgen: van Neurolinguistic Programmeren tot Acceptance & Commitment Therapy en van Reiki tot het lezen van de Tarotkaarten.

Misschien heb je zelfs de standaard (en vooral peperdure) mindfulness-training gevolgd. En ja, natuurlijk voelde je je op dat moment kiplekker en beloofde je jezelf aan het einde van weer zo’n cursus of therapie dat je alles wat je had geleerd echt zou volhouden! Tot… het echte leven zich weer aan je opdrong en van al je goede voornemens nauwelijks iets terechtkwam, waardoor je je nog een tandje gestrester en ongelukkiger voelde.

Mijn aanpak geeft je inzichten in je eigen gedachten en je gedrag die niemand je ooit eerder heeft gegeven. Het is alsof opeens het licht aangaat. En dat is de start van een duurzame oplossing die je de rest van je leven zal bijblijven.

Daarnaast helpen mijn aanwijzingen je om rustig en evenwichtig te blijven middenin de hectiek van je leven, dus tijdens stressvolle gebeurtenissen. Mijn adviezen en oefeningen plooien zich naar de situaties die zich in jouw specifieke leven voordoen. Waardoor je al tijdens de eerste week van onze samenwerking zult zien dat je mijn mindfulness-oefeningen kunt inzetten precies wanneer jij het nodig hebt.

Met mijn aanpak hoef je geen tijd vrij te maken om te mediteren, maar oefen je de hele dag door. Zo ontwikkel je de gezonde gewoonte van elke-dag-mindfulness waardoor het effect van mijn eenvoudige maar super-effectieve oefeningen wel duurzaam is en nog jarenlang doorwerkt.

Maar de meest belangrijke factor om een traject te laten ‘falen’ of slagen, is je eigen houding. Als je de discipline niet op kunt brengen om te oefenen, dan gaat geen enkele aanpak je helpen. Dus ook de mijne niet. Je moet uit de gedachte stappen dat een traject jou gaat helpen. Dat zal nooit gebeuren. Jij kunt alleen jezelf helpen, met behulp van oefeningen en aanwijzingen.

Mindfulness is je gereedschap. Maar jij zult het ter hand moeten nemen en iets moois bouwen. Jezelf helpen doe je door jezelf en je issues serieus te nemen, door diep van binnen te besluiten dat het genoeg geweest is en dat je echte veranderingen wilt doorvoeren, dat je jezelf echt wilt verbeteren en je leven leuker/relaxter/interessanter wilt maken.

Je moet de wilskracht hebben. Want dan ook kun je de discipline opbrengen om de oefeningen echt vol te houden. Ik krijg wel eens een enthousiast mailtje van iemand die me dan schrijft: “Ik ga het proberen, ik ben benieuwd!” Superlief natuurlijk, maar ‘proberen’ en het ‘aankijken’ is niet de juiste houding. Je moet het willen. Je moet mindfulness bewust in je leven willen verankeren… en dan werkt het.

Vraag niet wat mindfulness voor jou kan doen (passief).
Maar vraag wat jij met mindfulness kunt doen (actief).

Zie je het verschil?
Mindfulness en mijn Persoonlijke Coaching kunnen alleen voor je werken als je genoeg hebt van de issues waar je zo onder lijdt, want dan ga je er ook echt voor.

Wat vinden anderen van je werk en aanpak?

Professionals over mijn unieke mindfulness-aanpak

Irene Smit Over Marisa Garau

“Fijn als mensen mindfulness uit de ‘vaag en zweverig’-hoek weten te halen. Marisa Garau doet dat in ‘Haal meer uit je dip met mindfulness’. Ze beschrijft op een heel toegankelijke manier en met humor hoe ze haar leven veranderde en haar dip te lijf ging. Vooral haar inzichten over dat je niet je gedachten bent, en hoe je dat eeuwige gedoe in je hoofd kunt stoppen, zijn herkenbaar.

Je snapt hoe het haar is gelukt zich niet langer te laten leiden door haar gedachten, en hoe mindfulness haar heeft geholpen haar gedachten en oordelen te veranderen.

En dan is het nog maar een kleine stap naar zelf ook anders naar je gedachten kijken en je niet langer mee te laten slepen door alles wat je zoal daarboven bedenkt.”

—Irene Smit, hoofdredacteur Flow Magazine

Lieke Wolfraad Over Marisa Garau

“Heerlijk zo’n nuchter geschreven boek over een onderwerp dat ik voorheen eerder als vaag of zweverig zag. Ik vind het boek erg toegankelijk en toepasbaar, en ik denk dat het herkenbaar is voor iedereen. Je wordt vanzelf meegezogen in een zeer interessante reis van mindfulness.”

—Lieke Wolfraad, prijswinnaar Health Manager van Nederland 2013 voor Accenture


pro-lonneke-greven

Marisa schrijft met een vlotte, nuchtere en humoristische pen. Op openhartige wijze laat zij in ‘Haal meer uit je dip met mindfulness’ zien wat mindfulness voor haar heeft betekend en ze geeft praktische handvatten om dit ook in je eigen leven toe te passen. Ze dicteert geen levenswijze van een afstand, maar blijft heel dicht bij haar lezers. Ze weet welke excuses je kunt hebben om niets met mindfulness te gaan doen – omdat ze daar zelf ook in heeft gestaan – en rekent daar meteen mee af.

Ik gebruik het boek van Marisa in de mindfulness-trainingen die ik geef, juist om mensen met behulp van Marisa’s verfrissende humor te confronteren met hun eigen valkuilen. Marisa’s openhartigheid maakt het herkenbaar voor mijn deelnemers. Het stelt hen in staat om uit bepaalde excuses te komen en zo mindfulness in hun leven te integreren.”

—Lonneke Greven, psycholoog en mindfulness-trainer, Bureau Greven, Voorburg

Lisette Thooft Over Marisa Garau

Wees maar dankbaar voor je dip: als je er doorheen gaat, kom je er gelouterd uit. De tien positieve basishoudingen die Marisa Garau beschrijft in haar boek zijn de grondbeginselen van een spiritueel leven.”

—Lisette Thooft, auteur van Wie Domme Dingen Doet Wordt Wijs en redactie-medewerker Happinez

Hugh Norriss Over Marisa Garau

Marisa Garau schrijft in een zeer warme, persoonlijke stijl en in haar werk spoort zij ons aan om diverse mindfulness-technieken uit te proberen die haar zelf in de afgelopen jaren hebben geholpen om af te rekenen met haar voormalig chronisch stressvolle benadering van het leven.

Marisa laat haar lezers kennismaken met een bevrijdende manier van leven en inspireert hen met talloze voorbeelden uit haar persoonlijke veranderingsproces.

—Hugh Norris, directeur Beleid en Ontwikkeling van het Ministerie van Volksgezondheid, Nieuw-Zeeland

Ingo Lambrecht Over Marisa Garau

Marisa is erg goed in het overbrengen van haar ideeën en gedachten door middel van verrassend rijke metaforen. Ondanks dat haar schrijfstijl nuchter is, schrikt ze er niet voor terug om ook de spirituele kant van mindfulness te onderzoeken.”

—Ingo Lambrecht, senior klinisch psycholoog

Marijke Batenburg Over Marisa Garau

Eindelijk iemand die dit proces volledig omarmt heeft en mindfulness integreert in alles wat zij doet! Marisa’s schrijfstijl is enorm toegankelijk en de voorbeelden en oefeningen zijn realistisch en waardevol.

—Marijke Batenburg, senior klinisch psycholoog en mindfulness trainer

Bruno Cayoun Over Marisa Garau

Ik ben vooral gecharmeerd van Marisa’s informele vertelstijl en de echtheid waarmee ze schrijft. Het is net alsof ze naast me zit en praat over haar persoonlijke ervaringen, wat me als psycholoog erg aanspreekt. Haar vriendelijke en persoonlijke stijl is geschikt voor een breed publiek en ik ben ervan overtuigd dat haar werk haar lezers echt zal helpen.

—Bruno Cayoun, senior klinisch psycholoog en directeur Mindfulness Based Stress Reduction Institute, Tasmanië – Australië

Stephen Archer Over Marisa Garau

Binnen de groeiende interesse in mindfulness vormt het werk van Marisa een hedendaagse bron van inspiratie en steun. Haar levendige schrijfstijl is uitermate verfrissend en toegankelijk terwijl ze haar persoonlijke ervaringen en inzichten met haar lezers deelt.

Ik kan haar werk van harte aanbevelen aan iedereen die mindfulness wil inzetten als hulpmiddel om tot een evenwichtiger en gelukkiger leven te komen.

—Stephen Archer, mindfulness trainer en directeur Wellness Solutions

Klanten over mijn unieke mindfulness-aanpak

Sandra Meijer over Marisa's mindfulness cursus

Wat ben ik ontzettend blij dat ik Marisa heb leren kennen! Ze heeft me leren inzien hoe waardevol het is om mindfulness in je leven toe te laten en hoeveel meer ik zelf uit mijn leven kan halen.

Voordat ik in aanraking kwam met Marisa’s mindfulness probeerde ik mijn leven onder controle te houden en was bezig met mijn ditjes en datjes. Ik was jaren bezig met oplossen van mijn problemen en had hier bijna een dagtaak aan. Ik leefde in angst: ik had angst voor de angst. Een naar gevoel dat meerdere keren per dag bij mij langskwam.

Om meer balans in mijn leven te creëren moest ik dus dingen schrappen en niet steeds verlangen naar mooier en beter.

Door Marisa’s benadering van mindfulness heb ik geleerd anders met deze gedachten en gevoelens om te gaan en ze anders te bekijken. Marisa’s prachtige, beeldende inzichten gaven mij meer rust. Wat een opluchting! Ik was zo blij dat ik eindelijk uit die maalstroom van gedachten en gevoelens kon komen. Ik kon steeds wat meer loslaten en steeds vrijer gaan leven. Ik kon meer genieten van de dingen die ik meemaakte. En uiteindelijk werd ik zo sterk dat ik zelfs een eigen praktijk ben gestart.

Marisa bood mij dankzij haar begeleiding een nieuwe weg aan, waardoor ik geleerd heb meer mindful en emotioneel evenwichtiger te leven, zonder steeds terug te vallen in oude gewoonten en angsten.

Marisa, ontzettend bedankt. Ik hoop dat meer mensen zullen inzien hoe waardevol jouw kwaliteiten zijn.”

—Sandra Meijer

Jan van Staey over over Marisa's mindfulness cursus

Naast persoonlijke begeleiding heeft Marisa’s mindfulness-aanpak me weer hoop en kracht gegeven. Tegenwoordig kan ik het hoofd beter koel houden en alles vanuit een ander, nuchterder perspectief bekijken. De mensen om me heen zeggen dat ik veel kalmer geworden ben.

Drie jaar geleden volgde ik de standaard mindfulness training, maar ik paste ’t nauwelijks toe. Op mijn werk ging het niet goed. De laatste jaren waren een hel: slapeloze nachten, zelfmoordgedachten, de angst om geen andere job te kunnen vinden, halfslachtige pogingen om te solliciteren, de fout bij mezelf zoeken, etc.

Ik besloot pas echt iets aan mijn situatie te gaan doen toen ik de herkenbare omschrijvingen van Marisa’s eigen ervaringen in haar Dip-boek las. Tijdens de zware momenten van m’n burnout was haar boek echt een steun voor me.

Nu geloof ik weer in mezelf en ik voel me ontzettend krachtig en strijdvaardig! Ik heb inmiddels een geweldige job in de wacht gesleurd, en dat terwijl mijn tegenkandidaten betere papieren hadden. Ik vind het fijn om weer aan de slag te zijn, maar ik doe ’t nu wel op mijn manier: in mijn tempo en met mijn positieve inbreng en herwonnen enthousiasme.

Eerlijk gezegd ben ik best fier op deze switch, en langs deze weg wil ik jou, Marisa, dan ook bedanken voor je bijdrage tot mijn succes.”

—Jan van Staey

Joyce Spoormakers over Marisa's mindfulness cursus

Mindfulness heeft mijn ogen letterlijk geopend. De simpele en makkelijke oefeningen van Marisa zijn goed toe te passen in mijn dagelijks leven, hoe druk ik ’t ook heb met twee kleine kinderen.

Marisa heeft me doen inzien hoe het ego je voor de gek kan houden, hoe je jezelf gek kunt maken door je gedachten serieus te nemen en hoe je depressief en angstig kunt worden als je overtuigd bent van je eigen destructieve gedachten.

Het allerfijnste vind ik de snelle en eerlijke antwoorden en tips van Marisa als je haar om raad vraagt. Al haar mailtjes heb ik in een apart mapje bewaard en ik lees ze regelmatig door.

Ik geloof dat Marisa’s mindfulness-aanpak je leven kan veranderen, omdat ’t je een evenwichtiger en tevreden mens maakt!”

—Joyce Spoormakers

“Astrid

Beste Marisa, ik ben al een tijdje ‘fan’ van je en vind het tijd om dat kenbaar te maken, omdat het fijn is om iemand te bedanken voor een staaltje fantastisch werk.

Na de Karma Kickstart cursus, je boek ‘Haal meer uit je leven met mindfulness’ en je wekelijkse Growing Mindfulness ABC-mailtjes wil ik je een groot compliment geven voor al je werk! Briljant! En wat werkt het goed!

Ik heb Karma Kickstart gedaan en oefen nog steeds dagelijks! Wat een down-to-earth cursus is dat!!! Super!

Daarna je boek gelezen! Ik pak ‘m geregeld uit de kast om te zien hoe het ook al weer zat… Zo waardevol om het vol te houden.

En telkens als ’t dan toch even niet wil, of als er een dipje komt tijdens het oefenen… dan ploft je mail in de mailbox met een waardevol advies en sta ik in één klap weer in mijn nieuwe mindfulness-bestaan!! Geweldig!!!

Dus bij deze: bedankt voor al je mooie werk! Perfect voor alle perfectionisten die niet van zweverig gedoe houden, maar toch meer rust en tevredenheid willen creëren in hun leven!”

—Astrid de Jongh

Sonia van Soolingen over Marisa's mindfulness cursus

Ik woon in een verzorgingstehuis omdat ik chronisch ziek ben en veel pijn heb. Ik ben blind en zit in een rolstoel. Het werd voor mij steeds moeilijker om mensen om me heen te verdragen. Hierdoor sloot ik me af en wilde ik geen nieuwe contacten aangaan.

Toen hoorde ik van Marisa’s mindfulness-aanpak, waarbij ik niet hoef te leren mediteren. Dat is precies wat ik zocht, want mediteren is me te moeilijk. Ik heb Karma Kickstart gevolgd en ik vind het een heel fijne e-cursus.

De oefeningen geven me de rust om mijn dagelijkse bezigheden met aandacht te doen. Zo heb ik minder tijd om op de vervelende zaken te letten, zoals m’n chronische pijn waar ik nu veel beter mee om kan gaan. Ik was ook erg negatief hoe ik naar anderen keek, maar ik ben nu rustiger en sta meer open voor de aanwezigheid van anderen.

Ik merk ook dat ik meer controle over mijn gevoelens heb: zo laat ik me niet meer meeslepen in negatieve gedachten. Ik kan mezelf nu afleiden door mijn hobbies met aandacht te doen, zoals breien, haken en computeren.

Ik snap heel goed dat mindfulness alleen voor me kan werken als ik het regelmatig oefen. Ik doe de oefeningen dus elke dag en voel dat ik daardoor een stuk beter in m’n vel zit!”

—Sonia van Soolingen

Lieve Marisa, ik heb je e-cursus als enorm nuttig en heilzaam ervaren. Al heb ik niet zoveel tijd om te oefenen, je opdrachten en ideeën hebben me flink aan het denken gezet en bewezen hun nut tijdens enkele moeilijke situaties waarin ik me bevond. Je ideeën zijn simpel en werken. Ik ben in het bijzonder opgefleurd van de oefening om niet te klagen. Je hebt bewezen dat voor complexe problemen een eenvoudige benadering het beste werkt. Dank je wel!
–Cathie


Hoi Marisa, ik vind het zo goed en handig dat de e-cursus in kleine, behapbare oefeningen wordt aangeboden.
–Linda


Marisa, ik heb de woorden ‘ver-antwoord-elijk’ uitgeprint en het papier aan mijn computerscherm gehangen zodat ik eraan herinnerd wordt om lastige situaties nuchter te beantwoorden in plaats van mezelf handenwringend en vol zorgen de schuld te geven van alles wat ‘fout’ ging.
–Isabel


Het feit dat ik nu regelmatig oefen helpt me om bewust te ademen wanneer ik in een stressvolle of irritante situatie bevind, en meestal voel ik me dan meteen beter.
–Hetty


Ik vind deze korte en regelmatige herinneringen aan mindfulness erg goed werken. Mindfulness staat nu altijd op mijn scherm en dus oefen ik veel meer.
–Jan


Sinds ik de tijd neem om elke dag mijn persoonlijke successen op te schrijven realiseer ik me pas hoeveel meer positieve dingen er gebeuren dan ik dacht.
–Willem


Ik ben heel erg blij dat ik de kans heb gegrepen om mee te doen met je Karma Kickstart e-Cursus. Heel erg bedankt voor zo’n uitgebalanceerd geheel van oefeningen en tips.
–Christel


Marisa, ik kocht je e-cursus vlak voor de kerst en natuurlijk dacht ik eerst dat ik ‘t heel dom had gepland. De kerstperiode is altijd ontzettend druk en ik verwachtte maar weinig tijd te hebben om je e-cursus serieus te volgen. Maar ik merk dat veel van je oefeningen heel makkelijk toepasbaar zijn en ik heb dus meer en vaker geoefend dan ik had gedacht. Bedankt!
–Sylvia