met-aandacht-luisteren


Observeer jezelf eens tijdens een gesprek. Je gesprekspartner gaat je iets over vrije tijd vertellen en begint te praten. Hij laat het woord ‘vakantie’ vallen. Opeens hoor je een andere stem: die van jezelf. Die stem is heel luid. Hij schreeuwt in je oor wat je allemaal zelf te zeggen hebt over vakanties en wat jij allemaal hebt meegemaakt.

Duizend gedachten schieten door je hoofd en kletsen allemaal door elkaar heen: De tickets klopten niet! Het eten was zo heerlijk! Wij zijn nog de bergen in geweest!

Je innerlijke stem is zo luid dat je helemaal niet meer luistert naar je gesprekspartner. Je kijkt wel naar die ander, je knikt automatisch mee op de juiste momenten, je vangt hier en daar nog wel een woordje op. Maar eigenlijk zit je alleen te wachten op het moment dat de ander een keer ademhaalt. En dan sla je toe. Eindelijk krijgen al die gedachten met die luide stem de kans om naar buiten te buitelen. Nu ik! Luister naar mij! Ik heb dingen te vertellen!

In dat gesprek ben je natuurlijk niet de enige met luidruchtige gedachten. Die ander heeft precies hetzelfde. Zodra jij op jouw beurt weer een keer ademhaalt, schieten de gedachten van de ander naar buiten. Nu ik! Luister naar mij!

Je kunt je wel voorstellen dat zo’n gesprek eigenlijk helemaal geen dialoog is.

Het zijn meer twee losse monologen die over hetzelfde onderwerp gaan. We willen allemaal dolgraag gehoord worden. Het is een onbewuste drang die ontzettend sterk is. Je wilt op het moment zelf gehoord worden, nu dus. Maar ook achteraf en zelfs als dingen nog moeten gaan gebeuren, moet en zal je stem gehoord worden.

Hoe vaak betrap je jezelf er niet op na een gesprek te denken: Ik had dat moeten zeggen? Of: Als m’n baas morgen zegt dat ik niet goed functioneer, dan neem ik geen blad voor de mond en zeg… De stem in je hoofd zegt altijd precies waar het op staat! Zo, die zit, ha!

De innerlijke stem die eindeloos doorkwebbelt is de stem van je gedachten, je oordelen, je fantasieën: het is de stem van je luidruchtige ego. Zodra je gaat oefenen om je gedachten te observeren en je geest tot rust te brengen, zul je merken dat je het gekwebbel naar de achtergrond kunt dirigeren. Je leert om minder belang te hechten aan al die gedachten. Het zijn maar gedachten. Als je dit goed oefent en onder de knie krijgt, wordt het vanzelf een stuk rustiger en stiller in je hoofd.

Deze informatie maakt onderdeel uit van het Karma Kickstart e-Program.