met-aandacht-lopen


Je bent gewend te haasten en elke dag een enorme lijst aan uiteenlopende taken af te werken op de automatische piloot: dat rapport dat morgen af moet; de boodschappen die voor het avondeten binnen moeten zijn; de kinderen die zich nu moeten aankleden omdat ze straks op tijd op school moeten zijn.

Wat je vooruit stuwt is de belofte van een beloning wanneer je je toekomstige eindresultaat zult bereiken. Je ego spiegelt je namelijk voor dat je, zodra je je taak hebt volbracht, superkalm, perfect gelukkig en ontspannen zult kunnen genieten van een welverdiende cocktail aan het strand van Honolulu.

Wat op de een of andere manier nooit wil doordringen is dat zodra deze opdracht erop zit, je allang weer tot over je oren in een volgende opdracht, taak of klus zult zitten. En dat je dus wel kunt fluiten naar die bij elkaar gefantaseerde belofte van volmaakt zonnig geluk aan het einde van de donkere project-tunnel.

De realiteit is dat het leven bestaat uit een eindeloze stroom belangrijke en minder belangrijke taken die je – wanneer je deze mechanisch en zonder bewustzijn uitvoert – uitputten en verzwakken, gewoon omdat je het te druk hebt om eens rustig en bewust stil te staan bij het proces zelf.

Vandaar dat je de gewoonte van het aandachtsloos uitvoeren van je taken nu gaat doorbreken.

Kies een routineus loopje uit om dit te oefenen:
• naar de tram lopen
• naar de school van je kinderen lopen
• naar de winkel lopen
• op je werk naar de kantine / printer / wc / postbus lopen

Door aandacht te schenken aan het proces in plaats van te focussen op een toekomstig resultaat, zul je een ongekende innerlijke rust vinden. Want in het waarderen van het huidige moment – wat er dan ook speelt – vind je de vrijheid van mindfulness.

Deze informatie maakt onderdeel uit van het Karma Kickstart e-Program.