We nemen ons lichaam vaak voor lief. Als het zeurt en pijn doet, slikken we snel een pilletje. Als het moe is, gooien we er een Red Bull tegenaan. Als het griep heeft, kruipen we met dekbed en al achter de laptop voor dat l-e-v-e-n-s-belangrijke rapportje. En als het ernstig ziek wordt, raken we depressief. Want het is niet de bedoeling dat ons lichaam opeens een andere afslag neemt, dat het op onmogelijke tijden rust nodig heeft, dat het minder energie heeft dan normaal, dat het soms zelfs echt pijn doet.

Ziekte past niet in ons drukke leefschema, ons lichaam moet onopvallend zijn werk doen, niet dwarsliggen of afhaken. Voorzichtige suggesties als misschien probeert je lichaam je iets te vertellen of is het niet allemaal een beetje teveel? lachen we honend weg. Ons lichaam is toch maakbaar? We doen er toch mee wat wij willen? Het staat verdorie toch in onze dienst?

Helaas – of liever: gelukkig – werkt het niet zo. Je kunt je lichaam verwaarlozen met ik heb nu eenmaal vaak migraine, de zweep eroverheen gooien vanwege het project moet toch af morgen en afbeulen want ik moet en zal deze zomer weer in die kekke broek passen. Maar er komt een moment dat het genoeg is geweest. Dan grijpt je lichaam zelf in. Je krijgt een burnout, een flinke depressie of een andere nare ziekte. Gratis en voor niets. Je lichaam heeft zo z’n eigen nuchtere manieren om je met je neus op de feiten te drukken. Zodat je weer met beide benen op de grond komt.

Veel mensen die dit meemaken, zien achteraf dat ze in sneltreinvaart op hun ziekte afstevenden omdat ze de talloze noodsignalen negeerden. Veel mensen ervaren hun ziekte achteraf als het beste wat hen is overkomen. Omdat het hen de ogen opende, waardoor ze opeens wel konden zien wat belangrijk is in het leven.

Als je lichaam een lief puppy was, zou je ’m dan ook met koorts naar die vergadering sturen? Naar de sportschool omdat ie slank moet blijven? Een slappe pizza bestellen als ie honger heeft? Elk lichaam, ook dat van jou, verdient een goede verzorging. Elk lichaam verdient aandacht. Elk lichaam verdient liefde. Net als dat onschuldige puppy. Wees een liefdevolle verzorger, die begrijpt waar een puppy behoefte aan heeft. Die ’m op tijd uitlaat en met hem speelt. Die ’m verantwoord eten en drinken geeft, en hem met rust laat als hij moe is. Niet alleen wanneer het je toevallig een keertje uitkomt of in een vlaag van schuldgevoel, maar elke dag opnieuw.

Het wonder dat lichaam heet

Je lichaam zit onvoorstelbaar ingenieus in elkaar dankzij talloze systemen die onderling samenwerken en alles tot een perfect functionerend geheel maken. Daar mag je best wel eens bij stilstaan. Je loopt, je ligt, je zit, je kijkt, je eet, je ruikt en je voelt alsof het allemaal heel gewoon is, maar het is heel bijzonder. Hoe bijzonder merk je vaak pas als er iets hapert. Dan word je je bewust van het wonder van je lichaam, dat zwijgend zijn werk doet. Je hele lange leven lang, elke minuut van de dag, ook als je slaapt. Je lichaam doet werkelijk alles voor je. Denk daar eens een minuutje over na. En denk dan ook eens na over wat jij eigenlijk voor je lichaam doet…

Deze informatie maakt onderdeel uit van het Karma Kickstart e-Program.