met-aandacht-eten


Je functioneert een groot deel van de dag op de automatische piloot. Je loopt de deur uit, doet ’m zoals altijd goed op slot, maar pas als je je vliegtuiggordel dichtklikt denk je opeens:
Heb ik de deur wel afgesloten?

Je doet veel dingen werktuigelijk. Net alsof je geestelijk even niet thuis bent, alsof je half slaapt. Dit komt omdat je veel handelingen zo vaak op dezelfde manier uitvoert, dat deze na verloop van tijd niet meer interessant zijn voor je hersenen. Het is geen uitdaging meer, en dus gaat je geest vanzelf over op andere dingen. Je denkt aan het gesprek met je baas terwijl je boodschappen doet. Je denkt aan het feestje van volgende week terwijl je in een vergadering zit.

Als je eens goed op jezelf en je gedachten let, komt het maar zelden voor dat je op hetzelfde moment hetzelfde doet en denkt. Hoe vaak gebeurt het dat je de aardappels schilt en ook echt denkt aan aardappels schillen, hoe soepel je dat doet, hoe dun de schil eigenlijk is, hoeveel vitaminen er in een aardappel zitten, hoe wonderlijk een aardappel eigenlijk is? Hoe vaak komt het voor dat je de mentale ruimte hebt om de ervaring van het schillen van aardappels te voelen en tot je door te laten dringen?

De automatische piloot is de tegenpool van bewust zijn.

Als je met meer bewustzijn kunt leven, krijgt alles meer inhoud. Als je altijd aan allerlei bezigheden en ervaringen voorbij haast, wordt het leven vanzelf een grijze brei aan oppervlakkige en vluchtige momenten, waar kraak noch smaak aan zit.

Zodra je de knop omdraait en zoveel mogelijk bezigheden en ervaringen met bewustzijn tegemoet treedt, maak je een einde aan de grijze sleur en geef je je leven haar oorspronkelijke kleur terug, in alles wat je doet: van vergaderen tot e-mail beantwoorden, van schoonmaken tot boodschappen doen. Je neemt het waar, bij je volledige bewustzijn.

Weten wat je doet terwijl je het doet, volledig bewust zijn bij alles wat je doet, is de essentie van observeren, van aandacht hebben. Aandacht schenken aan de ervaring van dit moment. Vanaf het moment dat je dat door hebt, kun je je ogen openen en wordt je leven er een stuk gezelliger op!

Deze informatie maakt onderdeel uit van het Karma Kickstart e-Program.