Uit recent hersenonderzoek blijkt dat het geheugen zeer onbetrouwbaar is, en je je herinneringen kleurt met de gevoelens die je nu, op dit moment, ervaart. Dus als je nu niet lekker in je vel zit, en je denkt aan je jeugd, dan is de kans groot dat je negatief over gebeurtenissen uit je jeugd oordeelt. En dat alleen maar omdat je je nu, zoveel jaren later, niet zo happy voelt.

Je kunt je dus serieus afvragen hoe waar je herinneringen eigenlijk zijn en hoeveel waarde je eraan moet hechten.

Je herhaal-gedachten van nu, vol leed en spijt, hebben zeer waarschijnlijk niets met de werkelijkheid van toen te maken. Het zijn fossiele overtuigingen die zich hebben gevormd in je kinderhoofd dankzij kinderlijke (en dus beperkte) interpretatie, en zijn toen uitgegroeid tot een absolute waarheid die nooit meer kritisch tegen het licht is gehouden.

Realiseer je dat bijna alle mensen ter wereld (ja, bijna allemaal!) denken dat ze als kind niet goed genoeg waren en het niet goed konden doen. Net als de gedachte dat je een hoop tekort bent gekomen in je jeugd: ook dat is een overtuiging die praktisch alle mensen koesteren. Je bent dus niet de enige.

Op de een of andere manier zit het in je menselijke aard om zo’n negatieve overtuiging in je jeugd te vormen en er vervolgens je hele leven aan vast te houden.

Ook dat brutale kind in je klas die alles leek te hebben, dacht stilletjes dat ie niet goed genoeg was en een hoop tekort kwam, net als jij en ik en bijna alle andere mensen die we kennen.

Als je bewust je herhaal-gedachten observeert, classificeert en onderzoekt, dan geef je jezelf een kans om deze los te kunnen laten. Omdat je de gedachten goed bekeken en zelfs ontleed hebt. Waardoor je kunt inzien dat ook die nare herhaal-gedachten niet zoveel voorstellen, en zeker niet de absolute waarheid spreken. Dit geeft troost en zorgt voor een gezonde afstand, zodat je niet meer volledig in de ban van die gedachten leeft. Je kunt er dan objectiever tegenover staan.

Neem je gedachten dus niet al te serieus. Ze zijn niet zo uniek en bijzonder als je denkt. En ze zijn zeker niet de absolute waarheid, ook al hebben ze er jarenlang alles aan gedaan om je dat wijs te maken.

Deze informatie maakt onderdeel uit van het Karma Kickstart e-Program.