gedachten-observeren


Sinds het ‘Ik denk dus ik besta’ van de Verlichting legt onze Westerse samenleving de nadruk sterk op de kracht en de macht van het menselijk denkvermogen. Zo sterk zelfs, dat sommigen van ons veronderstellen dat dieren en mensen met weinig denkvermogen eigenlijk geen identiteit of ziel hebben.

Denken is een bijzondere eigenschap die de mensheid ver heeft gebracht. Desondanks is het niets meer dan een schitterend onderdeel van het geheel van mens-zijn. Mindfulness helpt je om de kracht van je denken in perspectief te plaatsen en je niet-denkende eigenschappen ook op waarde te schatten.

Zolang denken gebruikt wordt voor het vinden van oplossingen voor praktische problemen – wat zullen we vanavond eten? of hoe sterk moet de fundering van een 50-verdiepingen gebouw eigenlijk zijn? – is ons denkvermogen een zeer handig stuk gereedschap.

Maar zodra je denken ontspoort in een eindeloze herhaling van pijnlijke ervaringen uit het verleden of het bij elkaar fantaseren van angstige doomscenario’s voor de toekomst, staat het denkvermogen niet meer in je dienst. Integendeel, het staat je dan enorm in de weg om te genieten van het leven zoals het is.

Het verandert zelfs van een handig hulpje in een nare tiran die je tot slaaf van je ego reduceert.

Als je je denken niet onder controle houdt, gaat het je zodanig domineren dat je er gestrest, overspannen en depressief van kan worden. Het is dus zaak om mindfulness te oefenen en zo meester te blijven van je denkvermogen.

(Klik op vier pijltjes icoontje om beeldvullend te bekijken.)

Deze informatie maakt onderdeel uit van het Karma Kickstart e-Program.