aandacht-voor-verwachtingen


Je hebt elke dag met je medemensen te maken, thuis; op je werk; in de winkels; in het verkeer; op de school van je kinderen; in het park als je de hond uitlaat.

De houdingen, stemmingen, meningen en acties van andere mensen hebben een enorme impact op je. De relaties die je met anderen hebt, zijn dan ook een constante uitdaging waaraan je een groot deel van je tijd en aandacht besteedt.

Luister bijvoorbeeld eens goed wanneer je jezelf hoort klagen over je werk… in werkelijkheid klaag je over je collega’s, je manager, je klanten, je toeleveranciers of je concurrenten. Mensen dus.

De wrijvingen en moeilijkheden die je met anderen ervaart worden niet veroorzaakt door hoe zij zijn, noch door externe omstandigheden.

De moeilijkheden die je met anderen ervaart komen voort uit je eigen, innerlijke verwachtingen. En dat is goed nieuws! Het betekent namelijk dat je niet hulpeloos hoeft te lijden onder het ‘slechte’ of ‘foute’ gedrag van anderen. Het betekent ook dat je niet het slachtoffer bent van toevallige, onfortuinlijke omstandigheden.

Je verwachtingen zijn een strikt interne aangelegenheid, wat inhoudt dat de problemen met anderen binnen je invloedsfeer vallen. En daarom ligt de oplossing ook binnen je eigen handbereik. Die oplossing is: mindfulness.

In een gewone, onbewuste staat waarin je je brein toestaat om zonder enige terughoudendheid allerlei onrealistische gedachten te produceren, kun je niets anders dan hulpeloos verwachten dat je manager begripvol is; je verwacht dat je partner je door dik en dun steunt; je verwacht dat de kinderen braaf naar je luisteren; je verwacht dat je klanten dankbaar zijn; je verwacht dat het verkeer lekker doorrijdt als je te laat bent; je verwacht dat de regering de belastingdruk zal verlichten; je verwacht dat de economie weer zal aantrekken zodat je weer meer aan jezelf kunt besteden.

Maar zoals je inmiddels zou moeten weten, worden de meeste van je verwachtingen nooit vervuld. In tegendeel, verwachtingen zijn vaak niets meer dan een beproefd recept voor bittere teleurstelling, boosheid, angst, frustratie en verdriet. En dat is waar je lichaam, je hart en je geest stevig onder lijden.


Hoe zou je leven eruitzien zonder al die uitputtende gevoelens, die alleen maar ontstaan door je eigen onrealistische en onbeheerste verwachtingen?

Je leven zou totaal anders zijn als je je ongezonde verwachtingen zou loslaten. Ik durf zelfs te beweren dat het leven dan een stuk makkelijker en leuker is!

Stel je eens voor dat je niet zou oordelen (wat ten grondslag ligt aan het ontstaan van verwachtingen) en je zou niet verwachten dat je manager je begrijpt… stel je voor dat je niet zou verwachten dat je partner je steunt… dat je niet verwacht dat de kinderen luisteren en niet verwacht dat klanten dankbaar zijn? Hoe zou dat voelen?

Geen verwachtingen zou betekenen: geen teleurstellingen. Geen boosheid. Geen angst. Geen frustraties. Geen verdriet.

Met mindfulness leer je je verwachtingen te herkennen, en heb je de keuze om er niet langer hulpeloos in mee te gaan. En dat voelt een stuk prettiger!

Deze informatie maakt onderdeel uit van het Karma Kickstart e-Program.