aandacht-voor-teleurstelling


Vaak loop je onbewust bang weg voor teleurstelling, angst en verdriet in jezelf. Weglopen is immers makkelijker dan lastige gevoelens te onderkennen en er aandacht aan te schenken. Toch is aandacht de enige remedie om die pijn op te lossen.

We hebben allemaal de capaciteit om aandacht te geven, want we zijn ermee geboren. Aandacht is een natuurlijk geneesmiddel, een mentale wasverzachter, een aangeboren bakkie troost. Maar het valt niet mee om pure aandacht in jezelf terug te vinden, want het ligt diep verborgen onder een dikke laag negatieve levenservaringen waarvan je ego maar geen afscheid wil nemen.

Zodra je bewustwording gaat beoefenen, kun je die dikke laag stukje bij beetje afgraven en vind je steeds meer aandacht terug. Aandacht geven gaat namelijk vanzelf als je je bewust-zijn vergroot. En dat is iets anders dan nadenken over je problemen.

Nadenken helpt niet omdat het zich
op de hersenen richt en niet op het gevoel.

Terwijl teleurstelling, verdriet en problemen juist in je gevoel zitten. Wil je daar iets aan doen, dan zul je naar je gevoel moeten luisteren in plaats van naar je denken.

  • Het denken is namelijk vaak verouderd, verkleurd, verschoten en vervuild.
  • Het gevoel daarentegen is altijd eerlijk, zuiver en oprecht.

Hoe teleurgesteld je misschien ook bent, je gevoel liegt niet.

Aandacht verzacht pijn. Het maakt een nare ervaring minder erg. Het geeft een gevoel van ruimte. Het geeft helderheid. Het geeft je constant negatieve en centrifugerende gedachten respijt. En in die adempauze kan onzekerheid, woede en teleurstelling verzacht en uiteindelijk losgelaten worden.

Deze informatie maakt onderdeel uit van het Karma Kickstart e-Program.