aandacht-voor-oordelen


Oordelen is een zeer sterke en impulsieve reactie die maar weinig ruimte laat voor een nuchter antwoord op een lastige, stressvolle situatie.

Daarbij is onbewust oordelen een behoorlijk schadelijke gewoonte omdat het de onnodige aanmaak van stresshormonen bevordert. Desondanks sta je je ego toe de hele dag automatisch te oordelen. Dit wordt nog eens verergerd wanneer je je door familie, vrienden of collega’s onder druk gezet voelt om veroordelende meningen te verkondigen.

Maar zodra je kunt inzien hoe stressvol en deprimerend je oordelende gedrag eigenlijk is, kun je je leven haar originele, intense kleur teruggeven. De werkelijkheid is zoals deze is, en kan zich bijzonder goed staande houden zonder je uitputtende oordelen. Sterker nog: ook jij kan best zonder al die oordelen!

Maar hoe kun je sterker zijn dan je oordelende brein? Door op je ademhaling te concentreren.

Bewust ademhalen brengt je rechtstreeks in het huidige moment, waar geen goed of slecht is, maar slechts de realiteit zoals deze is.

Dus wanneer je mind geprikkeld wordt om te oordelen en te reageren, kun je je adem inzetten om de drang te beteugelen die je blind doet oordelen.

Het focussen op de ademhaling transporteert je rechtstreeks naar het domein van het huidige moment.

En eenmaal in het nu heeft het onbewuste brein geen andere optie dan zijn kortzichtige oordelen en scherpe meningen los te laten.

Je zult met deze oefening merken dat ademen met aandacht – in tegenstelling tot onbewust en impulsief reageren – een gezonde afstand creëert tot de kwestie en de sociale druk die er vaak bij hoort. Met die afstand kan helderheid ontstaan, zodat je rustig en mindful de situatie kunt beantwoorden. Het kan zelfs gebeuren dat je de kwestie helemaal niet zult hoeven te beantwoorden, wat vaak zelfs beter is omdat je ermee voorkomt dat er harde woorden vallen… tegen jezelf of tegen anderen.

In een moment van mindful bewust zijn ben je de meester, en niet de slaaf, van je oordelende brein.

Een extra uitdaging: wanneer je rustig ademt en een stressvolle situatie rustig en bewust beantwoordt… let dan eens op de mensen om je heen als die aanwezig zijn. Je zult zien dat ook zij zullen kalmeren in het licht van jouw bewust-zijn. De kwestie zal niet escaleren omdat jij besloten hebt om geen extra oordelen, stress en drama toe te voegen.

Deze informatie maakt onderdeel uit van het Karma Kickstart e-Program.