aandacht-voor-klagen


Zodra je je bewust wordt hoe dominant het ego is en wat het allemaal uithaalt om tevreden gesteld te worden, kun je tegenwicht gaan bieden en besluiten de kleinzielige spelletjes van het ego niet langer mee te spelen.

Een voornemen zoals niet-klagen maakt je bewust van de werking van het ego en zijn voorspelbare reacties.

En dat is een nieuwe ervaring, want doorgaans ben je je totaal niet bewust dat je reageert vanuit het ego-denken. Je reageert zoals je dat al je hele leven lang doet en gaat ervan uit dat dat normaal is. Dat die reacties bij je horen. Dat je deze reacties bent.

Niets is echter minder waar. Ego-reacties zijn slechts de gevolgen van onbewustheid, van onbewuste gedachten en onbewust gedrag. Gedachten die lang geleden in je hoofd ontstonden en vanaf dat moment nooit meer kritisch bekeken zijn. Waardoor je als eigenaar van die gedachten je grip verloren hebt.

Oude gedachten en opvattingen en het bijbehorende gedrag kunnen zo diep ingesleten zijn en zo dominant, dat je er zelf nog maar weinig over te vertellen hebt. Sterker nog: die gedachten bepalen bijna geheel wat je voelt en hoe je je gedraagt. Zodat je een slaaf van je eigen ego bent.

Zolang je onbewust door je leven rent, ben je een willoze speelbal van de grillen van dat ego. En je hebt het niet eens door, want je weet niet dat je je laat leiden door deze dominante, negatieve en klagende stem in je hoofd.

Zodra je de rijkdom van je bewustzijn kunt herkennen, gebruiken en uitbreiden, zul je merken dat het leven veel meer te bieden heeft dan het willoos gehoorzamen aan ego-gedachten en ego-gedrag. Je zult ook merken dat je dankzij het bewustzijn van ego-gedachten en -gedrag die lastige kwesties, die zo kenmerkend zijn voor stress en gebrek aan zelfvertrouwen, één voor één kunt ontrafelen.

Zo kun je je bestaan zuiveren van schadelijk ego-gedrag en zinloos lijden. En zo kun je vanaf nu beginnen aan een leven met meer innerlijke rust en spirituele diepgang.

Deze informatie maakt onderdeel uit van het Karma Kickstart e-Program.