Ontslagen worden heeft een grote impact op ons emotionele welzijn omdat het veel zorgen met zich meebrengt. Bovendien kan het grote gevolgen hebben voor je zelfvertrouwen. Ben ik wel goed genoeg? Was ik dan geen goede werknemer? Ondanks deze nare situatie is het belangrijk om te onderkennen dat er ook iets positiefs in ontslag kan schuilen. Want waar de ene deur sluit, krijgt een andere deur opeens de kans om te openen... met onvermoede kansen voor zelfontwikkeling waarvan je nooit had durven dromen.

Heb je bij je ontslag de mogelijkheid gekregen om een outplacement traject te volgen? Dan is dit een kans die je zeker aan moet grijpen. Dankzij outplacement ontwikkel je jezelf namelijk niet alleen verder, maar ben je ook in staat om dingen over jezelf te ontdekken die je nooit had verwacht. In dit artikel lees je waarom ontslag en outplacement een echt verschil kunnen maken in jouw zelfontwikkeling.

Niet meer vast in je veilige haven

Wij mensen zijn gewoontedieren. We vinden het prettig als het leven voorspelbaar is en we ons geen zorgen hoeven te maken over hoe het dagelijks leven eruit ziet. Je hebt een vaste baan, een goed inkomen, je gezin... en meer is niet nodig. Jouw eigen veilige haven. Maar die veiligheid zorgt er tevens voor dat je jezelf niet verder uitdaagt. Dit kan ertoe leiden dat je in een sleur raakt en vastloopt.

Beschouw jouw ontslag dan ook als iets goeds. Een manier om je net even dat extra zetje te geven en dingen aan te durven die je nooit eerder ondernam. Niet meer vast in jouw veilige haven, maar echt jezelf uitdagen. Zo beschik je ineens over ongelooflijk veel verschillende mogelijkheden en besef je dat je veel meer (aan)kunt dan je dacht.

Leer meer over jezelf en je talenten

Weet jij eigenlijk wel wie je bent? De meeste mensen zullen deze vraag met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Totdat ze echt gaan nadenken. Want is dit wel werkelijk zo? De meeste mensen hebben zich uiteindelijk gevormd naar de wensen van hun omgeving om te overleven: 'Als dat is wat mijn omgeving wil, dan pas ik me wel aan zodat ik erbij kan blijven horen.' Soms zijn ze zichzelf door het aanpassen uit het zicht verloren. Dit geldt al helemaal wanneer je al jaren hetzelfde werk hebt gedaan. Je bent het zo gewend om dezelfde dingen te ondernemen, dat je niet meer weet of je ook nog andere dingen zou kunnen en andere talenten en interesses hebt.

Dit is waar bij een outplacementtraject extra aandacht aan wordt geschonken. Samen met jou gaat het team op zoek naar talenten en interesses die mogelijk kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Zelfs als dit geheel uit je comfortzone ligt.

Ontslag verwerken

We mogen niet vergeten dat een ontslag veel emoties met zich meebrengt. Het is niet meer dan normaal dat je de tijd nodig hebt om dit te verwerken te geven. Het is fijn als er dan een team voor je klaarstaat dat jou hierbij kan ondersteunen en je kan bijstaan in je verdere ontwikkeling.