Je vorderingen bijhouden in een dagboek

In onze maatschappij is het vieren van successen een nauwelijks geaccepteerd verschijnsel. We moeten immers bescheiden zijn en ons niet op de borst kloppen. Deze mentaliteit zorgt ervoor dat we meer op negatieve dan op positieve gebeurtenissen focussen. Het gevolg: verminderd zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Met het bijhouden van je succes-dagboek ga je die inefficiënte houding aanpakken door doelbewust stil te staan bij je prestaties en deze op te schrijven.

  • Voedt je mind met positieve input zodat je je opgeruimder en vrolijker voelt
  • Doet je zelfkritiek afnemen en je zelfvertrouwen toenemen
  • Helpt je je eigen prestaties op te merken en te waarderen

Wanneer

Elke dag 's ochtends of 's avonds.

Voorbereiding

Je hebt een notitieboek of dagboek aangeschaft. Zorg dat deze bij je bed, in de keuken of in de woonkamer ligt – op een plek waar je het vanzelf ziet liggen.

1.

Je schrijft elke dag je successen op. Doe dit bij voorkeur voordat je naar bed gaat, zodat je met een positief, voldaan gevoel over jezelf in slaap valt. Schrijf minstens 7 successen op en houd dit de gehele cursusduur vol zodat het een gewoonte wordt.

2.

Denk niet na over welke successen je zult opschrijven. Je opent je notitieboek en begint meteen te schrijven: alles wat er maar in je opkomt. Laat je hand het werk doen en zie wat er gebeurt. Probeer geen controle uit te oefenen en oordeel niet. Laat alles spontaan opkomen en schrijf het op. Stel je volkomen in dienst van de prestaties die naar boven komen en gehoord willen worden.

3.

Wees beslist niet kritisch wat precies wel en geen successen zijn. Het gaat niet om de inhoud van je successen (de waarde die je eraan toekent) maar om de regelmaat om alle dingen die je goed hebt gedaan, te onderkennen en op te schrijven. Alles wat je goed hebt gedaan of wat er die dag goed is gegaan, reken je tot een succes en is het dus waard om erkend te worden.

4.

De kracht van deze oefening zit ‘m vooral in het onderkennen van kleine, alledaagse successen.

- ’s Ochtends genoten van je koffie? Succes!

- Een wandeling gemaakt? Succes!

- Lekker gegeten met je beste vriendin? Succes!

- Een goede meeting gehad? Succes!

- Een compliment van je collega ontvangen? Succes!

- Met de hond gespeeld? Succes!

- Geduldig in de rij voor de kassa gewacht zonder uit je dak te gaan? Succes!

Schrijf elk snippertje succes onbekommerd op, laat je volledig gaan. Niemand die er wat van zal zeggen want dit doe je voor jezelf.

5.

Omdat dit zo’n ongewone oefening is, kan het zijn dat je in het begin moeite hebt om 7 successen per dag te onderkennen. Maar je zult al snel merken dat je er beter en beter in wordt. Beperk je dan beslist niet tot 7 successen, maar schrijf al je successen op, al zijn het er 20 per dag! Hoe meer, hoe beter, want daarmee help je je mind om steeds scherper op successen en positieve gebeurtenissen te focussen. Hierdoor kun je alles in je leven beter relativeren en word je emotioneel een stuk sterker.

Succes!
Marisa