Het cadeau van onvoorwaardelijk geven


Van zeuren, klagen en ronddraaien in de benauwende wereld van ego-gedreven tekorten en 'voor wat hoort wat' knapt niemand op: jij niet en zeker je omgeving niet. Uiteindelijk kost deze houding je niet alleen je zelfvertrouwen maar ook je relaties. Tijd dus voor positieve en oprecht gemeende acties.

Je hoeft niet meteen het wereldpodium te bestormen, maar je kunt met allerlei kleine daden een waardevolle bijdrage aan een betere wereld leveren: knoop eens een praatje aan met de hardwerkende caissière in de supermarkt; toon belangstelling voor de hobby van je echtgenoot; breng zonder bijbedoelingen een bloemetje bij je zoon langs (dus zonder het afgekloven verwijt dat ie nooit bij jou langskomt); geef een spontaan compliment aan de winterschilder van de buren; stuur een kaartje naar iemand die het moeilijk heeft en verval niet in gezeur als je er niks op hoort, maar bel gewoon de week erna om opnieuw oprechte belangstelling te tonen; kijk of je van nut kunt zijn in het bejaardentehuis om de hoek of help een handje in het dierenasiel.

Het leven met mindfulness en bewustzijn opent de deur naar alle goede, zuivere eigenschappen die diep in je ziel aanwezig zijn. Maar voordat je die deur kunt openen, moet je je bewust worden van negatieve en dominante gedachten en gevoelens en deze vervolgens onderkennen. Dit proces zorgt ervoor dat je contact kunt maken met je ware ik. Mindfulness helpt je om je gedachten en gevoelens tot rust te brengen, zodat je achter die deur van onrust en onvrede kan komen.

Vergelijk het met een orkaan. De wervelwind zelf is druk, bedreigend, onstuimig, levensgevaarlijk en sleurt allerlei troep met zich mee. Maar binnenin, middenin het oog van de orkaan, is het windstil. Daar is ruimte en rust. Je leven kan nog zo onstuimig zijn, met allerlei rampen en brokstukken pijn, verdriet en woede die vervaarlijk meewervelen: het is slechts de buitenkant. In je innerlijke kern heerst windstilte en heb je toegang tot ruimte en rust.

In die kern zul je ontdekken hoe waardevol je bent. Hoe puur al je eigenschappen zijn. Hoe onuitputtelijk je voorraad levensenergie is. Als je eenmaal hebt ervaren dat je kern allerlei goede, onbaatzuchtige en prettige gevoelens herbergt, kun je eruit halen wat er in je zit. Dan kun je je innerlijke kracht gaan benutten en volledig tot bloei laten komen.

Je zult je oude, angstige en afgunstige ego niet meer herkennen! Als je leeft vanuit je stabiele centrum en pure integriteit, voel je je vanzelf waardevol en energiek. Niet alleen zul je daar zelf de vruchten van plukken, maar ook alle anderen om je heen: je kinderen, je ouders, je partner, je vrienden en collega’s. Nu ben je in staat om gelijkwaardige, dynamische, onvoorwaardelijke en hartelijke relaties op te bouwen. Zo ben je een bron van inspiratie voor je geliefden: zij zullen opbloeien in de oprechte warmte van je bezieling.

Marisa∗