WE WETEN ALLEMAAL HOE essentieel mij-tijd is om emotioneel bij te tanken, maar het lijkt alsof maar weinigen van ons er echt van genieten. Waarschijnlijk geef je deze kostbare tijd weg aan mensen die je belangrijker vindt dan je eigen persoontje en dat zijn er vaak nogal wat: je partner, kinderen, behoeftige ouders, collega’s, klanten en zelfs je buren.

Superwoman is ook maar een mens

Begrijp me niet verkeerd – het is waanzinnig nobel dat je Superwoman probeert te zijn, maar er komt een dag dat je zult moeten inzien dat ook jij maar een mens bent. En geloof me, dit inzicht zal zich bepaald niet op een subtiele manier aan je openbaren op het moment dat je er helemaal doorheen zit.

De gevolgen van burnout

Recent onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 32% van werkende en/of voor kinderen zorgende vrouwen tussen de 25 en 45 burn-out krijgen, omdat vrouwen bij uitstek de neiging hebben om aan iedereen te denken behalve aan zichzelf. Omdat burnout tegenwoordig zo vaak voorkomt, lijkt het een redelijk geaccepteerd maatschappelijk verschijnsel in deze drukke tijden. Maar in werkelijkheid heeft burnout een enorme impact op ons leven en carrière, en maar weinig mensen herstellen er volledig van.

Wat kun je vandaag doen om niet in de burnout val te trappen?

1. Verlies jezelf in lekkere rampscenario’s (en ontdek hoeveel onzin je brein produceert)
Denk eens na waarom je altijd Miss Perfect moet zijn. Komt het omdat je je vrienden, collega’s of andere moeders precies hetzelfde ziet doen en je niet de uitzondering wilt zijn? Komt het omdat je nog steeds vastzit in de rol van het ‘brave meisje’ en wilt dat anderen trots op je zijn? Vraag jezelf: ‘Wat zou er gebeuren als ik niet tegen alles ‘ja’ zeg? Wat zou er gebeuren als ik lekker in de tuin ga werken in plaats van de afwas te doen? Vergaat de wereld dan?’ Verzin eens een paar lekkere rampscenario’s terwijl je deze vraag beantwoordt: ‘Als ik niet altijd op m’n tenen loop en tientallen taken per dag afhandel, dan zal er … gebeuren.’ Wat deze aanpak doet is inzicht in je denkproces creëren. Je antwoorden zullen je direct laten zien hoe absurd de meeste van je onbewuste aannames zijn. Zodra je duidelijkheid hebt over wat er aan onzin-redenaties in je hersenen ronddrijft, is het een stuk makkelijker om zinloze overtuigingen bij het oud vuil te zetten. Geloof me, dit is een zeer effectieve manier om schuld-vrije tijd voor jezelf vrij te maken.

2. Wees eens een beetje kritisch
Besef dat je energiebron niet bodemloos is, en dat je energie een uniek en dus waardevol deel van jezelf is. Denk de komende dagen eens serieus na over activiteiten en mensen die jouw energie echt waard zijn, in plaats van domweg ‘ja’ op alles zeggen om anderen niet tegen de haren in te strijken. Je hebt maar een beperkte hoeveelheid aandacht die je aan anderen kunt geven, dus zorg ervoor dat je het aan precies de juiste mensen en doelen schenkt. Zuinig zijn op je eigen energie voorkomt dat je je tijd opvult met het doen van domme klusjes en het onderhouden van oppervlakkige contacten, en garandeert meer tijd voor jezelf.

3. Vertraag bewust
Als je het heel druk hebt en er lijken honderd problemen tegelijk op je af te komen, stel je dan eens voor dat je naar jezelf kijkt door een beveiligingscamera. Hoe gedraagt je drukke ik zich als deze aan het stressen is? Misschien zie je jezelf als een gek rapporten typen? Misschien zie je jezelf onredelijk tegen je kinderen uitvallen? Misschien zie je jezelf gevaarlijk over de weg scheuren omdat je denkt dat je te laat op je afspraak komt? Nadat je jezelf van een afstandje bekeken hebt, kun je de macht over jezelf teruggrijpen door bewust te vertragen. Het is wetenschappelijk bewezen dat zodra je vertraagt, je op de lange termijn tijd wint. Haasten kost tijd en bovendien verandert het je leven in een grauwe brei van oppervlakkige ervaringen die je je later niet eens meer kunt herinneren. Adem een paar keer goed in en uit en ontspan de spieren in je gezicht, je hals, je schouders en je handen. Voel je lichaam van binnenuit. Je zult meteen een opvallende verandering voelen omdat je op deze manier contact maakt met je ware ik. Dit moment van mindfulness is de mooiste vorm van mij-tijd, en ik beloof je dat je je daarna supergoed over jezelf zult voelen.

Voedt je ziel

Niemand dan jij is verantwoordelijk voor jouw lichamelijke en emotionele gezondheid. Wees dus zacht voor jezelf en besluit vanaf nu bewust dat je je gevoelige ziel voortaan niet meer zult uithollen, maar zult respecteren en voeden.

Marisa x

P.S. Ook ik heb mezelf ooit in een burnout gewerkt dankzij werkstress, maar ben daar helemaal bovenop gekomen nadat ik mindfulness ontdekte. Sindsdien maak ik bewust tijd voor mezelf vrij om mijn bovenkamer goed op orde te houden. Inmiddels heb ik duizenden klanten in binnen- en buitenland geholpen om elke-dag-mindfulness toe te passen met behulp van Karma Kickstart, mijn digitale no-nonsense mindfulness-cursus. Je hoeft niet te mediteren, maar je gaat meteen aan de slag met eenvoudige, super-effectieve oefeningen die makkelijk in je dag-routine passen. Het is dus niet nodig om voor mijn aanpak tijd vrij te maken: je oefent met alles wat je toch al op een dag doet. Koop Karma Kickstart en gun jezelf nog vandaag de kracht van innerlijke rust en emotionele balans.

Geef je nu op voor de Growing Mindfulness e-Cursus Karma Kickstart en geef je leven een positieve boost!

Koop Nu Mindfulness Cursus Karma Kickstart